PO PRVI PUT: Sveštenici organizovano obišli svetinje na Kosmetu! (FOTO)

 
  • 1

Grupa sveštenika iz Valjeva posetila je bogosloviju u Prizrenu i obišla manastire Kosova i Metohije, a oni su ujedno i prva organizovana grupa sveštenika koja je to učinila

Blagoslovom preosveštenog episkopa valjevskog Milutina, Kosovo i Metohiju posetili su sveštenici i poklonici iz Valjeva.

Na čelu sa starešinom Pokrovske crkve, protojerejom stavroforom Draganom Aleksićem, drevne manastire i crkve, ali i kulturno istorijske znamentosti na Kosovu i Metohiji, posetili su protojerej stavrofor Toma Pavlović, protojerej Nenad Marković i jerej Aleksandar Saša Đurđević.

Sveštenik Aleksandar Saša Đurđević o kome smo već pisali kao o fudbaleru Obilića koji je postao sveštenik u Venecueli nastavlja  saradnju sa portalom Telegraf.rs i sada nam donosi zanimljivu reportažu sa pohoda svetinjama Kosova i Metohije:

U sredu 24. oktobra u ranu zoru, ispred Pokrovske crkve, započeli smo naše pokloničko putovanje. Prvo odredište je bila Kosovska Mitrovica i prelepa Crkva Svetog Dimitrija. Ova crkva se nalazi na uzvišenju, i kao prva straža stoji na uzvišenju u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao jedan svojevrsni kosovskometohijski duhovni branič. Dočekali su nas sveštenici i đakon i sa već poznato tradicionalnom gostoljubljivošću uputili nas u probleme sa kojima se susreću, ali i duhovne plodove koje dele sa vernim narodom koji u velikom broju participira na svetim liturgijama.

Nakon kratkog predaha i druženja zaputili smo se na Gazimestan, gde smo mogli da osetimo duh vekova i gde nas je ljubazno sačekala kosovska policija. Nakon ovog kulturno-istorijskog intermeca o istoriji srpskog naroda, produžili smo ka manastiru Gračanica.

Sačekala nas je suncem okupana i umivena Gračanica i monahinja koja nam je kazivala o slavnom putu stradanja i duhovne borbe kroz koji je prolazio narod srpski i crkva pravoslavna na ovim prostorima. Nastavili smo naš put ka Pećkoj Patrijaršiji, koju takođe čuva kosovska policija i gde su nas dočekale monahinje i jedna starica. Nakon duhovnog ukrepljenja na mestu gde su ustoličeni svi srpski patrijarsi i gde je nedavno služio i naš patrijarh, Njegova Svetost gospodin Irinej, ugošćeni smo, i proveli smo nekoliko prijatnih trenutaka u hladu Duda, koji je po predanju star oko 800 godina. Naša krajnja odrednica tog dana bili su Dečani.

U popodnevnim satima stigli smo u manastir Dečane, gde smo mogli da celivamo mošti Svetog Kralja i da uzmemo učešće u Kanonu Svetom Stefanu koji su odslužili i umilnim glasovima otpojali monasi ovog manastira. Ovom prilikom je protojerej stavrofor otac Dragan Aleksić, čija je krsna slava Sveti Stefan Dečanski, uručio ikonu Svetog Vladike Nikolaja igumanu Savi. Sutradan smo služili svetu liturgiju, po blagoslovu igumana ove svete obitelji, visokoprepopodonog arhimandrita Save jeromonaha.

Uz radost koju smo osetili i doživeli, boraveći i služeći u dečanskoj svetoj obitelji, nastavili smo put ka našoj poslednjoj odrednici Prizrenskoj bogosloviji i slavnom gradu Prizrenu.

Do pre neku godinu tu skoro da ništa nije bilo, sve je bilo spaljeno i razrušeno, a narod srpski izbegao. Vladika Teodosije je u jednom momentu osetio da je momenat da se bogoslovija obnovi i da počne sa radom. U početku su mnogi bili skeptični, ali se uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha Irineja, krenulo u obnovu. Ubrzo je obnovljen deo bogoslovije i internat, Crkva Sv. Georgija, radovi se izvode na sanaciji Bogorodice Ljeviške kao i carskog manastira Arhangeli.

Danas sa sigurnošću možemo reći da je Prizrenska bogoslovija zasigurno jedan bescen biser i da je sa svojim mladim bogoslovima stala u rang velikih i drevnih kosovometohijskih svetinja. Ona danas ima oko tridesetak đaka i osam profesora na čelu sa rektorom preosvećenim vladikom Teodosijem.

Valjevci mogu da budu ponosni jer je jedan od mladih profesora g. Dušan Đaković, rođeni Valjevac, koji sa svojom suprugom Sonjom živi u Prizrenu.

Oživljavanjem bogoslovije u Prizrenu, vratilo se oko sedamnaest Srba, osnovna škola ima jednu devojčicu od osam godina koja pohađa prvi razred.

Preosvećeni vladika Teodosije je naglasio da smo mi prva organizovana grupa sveštenika koja je posetila bogosloviju, tako da je naša radost bila još veća!

Prota Dragan je ovom prilikom, rektoru bogoslovije, preosvećenom vladiki Teodosiju, u ime sveštenika, uručio sabrana dela Sv. Vladike Nkolaja.

Prošetali smo kroz drevni Prizren do Bogorodice Ljeviške, a potom nas je ugostio vladika Teodosije. Posle zajedničke fotografije sa vladikom i bogoslovcima, produžili smo za Arhangele koje čuva kosovska policija. Manastir se obnavlja i posle kratkog obilaska manastira krenuli smo put Valjeva puni utisaka i energije, ali i želje da se ponovo vratimo.

(Telegraf.rs /Jerej Aleksandar Saša Đurđević)

Video: Da li će se zadržati sunčano i toplo vreme ili nam sledi preokret?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • А. С. Ђурђевић

    29. oktobar 2013 | 13:19

    СВЕШТЕНИЦИ ВАЉЕВА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ПРВИ ПУТ СВЕШТЕНИЦИ СУ ОРГАНИЗОВАНО ПОСЕТИЛИ ПРИЗРЕНСКУ БОГОСЛОВИЈУ. Србија треба да буде поносна !!! Ово је бесцен бисер, Призренска богословија, са ових тридесетак младића и осам професора на челу са ректором, просвећеним владиком Теодосијем! Бесцен бисер, који својим новим почетком стаје у ранг древних светиња на Косову и Метохији...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA