Srbija dobija mašinu za proizvodnju kajmaka!
Srbija bi uskoro mogla da dobije uređaj za proizvodnju kajmaka ujednačenog i vrhunskog kvaliteta, koji bi, kako ističu autori patenta, imao "prođu" na svakom tržištu i postao nacionalni brend.
Na ideju da konstruišu takav uređaj došli su profesor Ognjen Maćej i inženjer Dušan Marković, a njihov patent će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta, uz zadržavanje autohtonog načina proizvodnje.
Proizvodnja kajmaka u Srbiji sada je dosta usitnjena, a kako je ukazao Maćej, najveći problem je mikrobiološka slika kajmaka, budući da se priprema na otvorenim prostorima, takozvanim katunima, uglavnom na planinama.
- Zbog toga smo došli do ideje da napravimo uređaj koji bi omogućio da se dobije kajmak ujednačenog, odnosno standardnog kvaliteta, da se proizvodi na izvorni način kako bi se sačuvale sve njegove senzualne karakteristike i hemijski sastav, a da mu se obezbedi dobra mikrobiološka slika - naveo je Maćej.
Prednost uređaja je i njegova ekonomska opravdanost, jer omogućava da se proizvede veća količina kajmaka na manjem prostoru.
Kajmak se proizvodi samo u pojedinim delovima zemlje, pre svega u zlatiborskom, užičkom i kraljevačkom području.
(Telegraf.rs / Izvor: RTS / Tanjug)
Video: Konferencija za medije povodom prve ugradnje MitraClip uređaja u Srbiji
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Tutor
Jebi ga onda, koji će nam moj takav kajmak.
Podelite komentar
Prof.Biologije
Kakmak se već hiljadama godina priprema na tradiciolalan način od kuvanog kravljeg ili ovčijeg mleka, nema tu šta da se izmisli, kada je sve već izmišljeno.
Podelite komentar
lvan
Tehnolozi sa planina su ipak najbolji
Podelite komentar