PREMIJER HRVATSKE: Nemamo opremu da proverimo da li nas neko prisluškuje

 
  • 8

. Nakon što je otkriveno da su Nemačku kancelarku Angelu Merkel presluškivali ona je sprovela inicijativu kojom će od SAD-a tražiti da ponovno ispregovaraju detalje obaveštajne saradnje

Premijer Zoran Milanović otkrio je da Hrvatska nema tehničke mogućnosti da proveri jesu li i hrvatski državnici tajno nadzirani kao što se, prema najnovijim otkrićima svetskih medija, sumnja da su nadzirani nemačka kancelarka Angela Merkel i neki drugi lideri država.

-Bio bih šarlatan kad bih rekao da za to imamo tehnička sredstva. Većina država nema. U međunarodnim odnosima i odnosima sa SAD neke se stvari baziraju na poverenju i neke stvari ne znamo-  rekao je Milanović po završetku dvodnevnog sastanka Saveta Evrope u Briselu, preneli su hrvatski mediji.

Na sastanku se raspravljalo i o obaveštajnoj saradnji evropskih zemalja sa Amerikom nakon otkrića da je američka tajna služba NSA špijunirala i lidere zemalja koje su američki partneri i prijatelji.

Nemačka i Francuska pokrenule su inicijativu kojom će od SAD-a tražiti da ponovno ispregovaraju detalje obaveštajne saradnje. Žele da se dogovore novi protokoli s jasno propisanim normama i standardima.

Merkelova je rekla da su i druge zemlje EU pozvane da se priključe inicijativi, s tim što bi nove protokole trebalo da sklapaju bilateralno svaka zemlja posebno sa SAD, a ne kolektivno EU i SAD.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: U čast Ivana Tasovca: Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chwarak

    25. oktobar 2013 | 18:07

    Kod vas kao i kod nas nema sta pametno ni da se cuje tako da nam oprema i nije potrebna!

  • marko

    25. oktobar 2013 | 23:43

    pustite ove nepotrebne vesti ima li koga da se bavi decom oboleloj od raka,koja su smestena u tirsovoj da vide njihovu brigu, kakav je smestaj toj deci,uslovi,toaleti.ima li novinara kome je stvarno stalo do istine.

  • Tutor

    25. oktobar 2013 | 21:07

    Jebiga, kada je vlast podređena SD i Keriju, nama ta oprema ionako ništa ne bi značila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA