TIHI RAT SE NASTAVLJA: CIA se vratila ubijanju!

 
  • 1

Mark Meceti, novinar Njujork tajmsa, u svojoj knjizi iznosi frapantne podatke o američkoj obaveštajnoj službi, njihovim tajnim misijama i agentima čiji je jedini zadatak da ubijaju

Novinar Njujork tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade Mark Maceti navodi u svojoj knjizi da od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine CIA vodi “tihi rat” bespilotnim letelicama uz pomoć napredne tehnologije.

- U poslednjih 12 godina CIA se vratila ubijanju. Od napada 11. septembra, ova služba se pretvorila u neku vrstu paravojne organizacije i vodi tihi rat, naveo je Maceti u svojoj knjizi "Put mača: CIA, tajna vojska i rat na kraju sveta", prenosi Dojče vele. Maceti govori o "Vojno-obaveštajnom kompleksu" - organizacionoj konstrukciji koju je podstakla nova bespilotna tehnologija.

- To uključuje vojsku, obaveštajne službe i privatne plaćenike. U mnogo čemu je tu stvoren novi status koji im omogućava da u tajnim misijama ubijaju ljude, tvrdi autor. On piše da su nove strukture rezultat terorističkog napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 2001. godine, u kojima je ubijeno više od 3.000 ljudi, kao i da je na osnovu antiterorističkih zakona bivše Bušove administracije zaobiđena zabrana ciljanih ubistava.

- Od tih napada, nastao je čitav jedan novi svet. Granice između vojske i obaveštajnih službi postale su zamagljene. Oko 60 odsto sadašnjeg osoblja službe CIA regrutovano je nakon terorističkih napada 2001. Mnogi od ovih agenata imaju samo jedan zadatak: da love i ubijaju ljude - navodi Maceti.

Prema njegovim rečima, Bušov naslednik Barak Obama nastavio je sa tom politikom, čak ju je i pooštrio, između ostalog i tajnim sporazumom sa pakistanskom vladom.

Pakistanske vlasti, prema podacima Ujedinjenih nacija, govore o najmanje 330 napada od 2004. u kojima je ubijeno oko 2.200 ljudi. Prema tvrdnjama mreže nezavisnih novinara "Biroa za istraživačko novinarstvo" u Londonu, taj broj je mnogo veći. Najmanje 400 žrtava su - prema navodima Pakistana - bili civili, a više od 200 bili su takozvani "ne-borci".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dingo

    24. oktobar 2013 | 11:46

    Ma jel moguce,oni? Olicenje demokratije,pravde i postenja.nemogu da verujem.pocrkali da Bog da.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA