BRISEL: Ništa od zabrane slim cigareta

 
  • 0

Evropski parlament odbacio plan da se zabrane takozvane slim cigarete, koje su posebno privlačne mladima. Umesto toga su rešili da se fazno izbace mentol cigarete, ali ne u roku od tri godine, već u roku od devet godina, počevši od 2022.

Posle žestoke višemesečne debate, Evropski parlament je popustio pod pritiskom duvanske industrije i usvojio blaži zakon o duvanskim proizvodima od predloženog, piše londonski "Indipendent".

Evroparlamentarci su odbacili plan da se zabrane takozvane slim cigarete, koje su posebno privlačne mladima. Umesto toga su rešili da se fazno izbace mentol cigarete, ali ne u roku od tri godine, već od devet, počevši od 2022.

Takođe su odlučili da upozorenje o štetnosti za zdravlje pokrije 65 odsto paklice, kako je tražila industrija, a ne 75 odsto, kako je predložila Evropska komisija. Po sadašnjim propisima, upozorenje mora da pokrije 30 odsto s jedne strane i 40 odsto s druge.

Takođe je razmatran predlog da e-cigarete imaju tretman kao medicinski proizvodi i da se mogu prodavati samo u apotekama, pošto prođu proceduru odobravanja. To je odbačeno, ali je ograničeno njihovo reklamiranje i zabranjena prodaja maloletnim licima.

Zagovornici strožih propisa kažu da je ovakvo glasanje pobeda duvanske industrije koja je potrošila milione evra za lobiranje kako bi poslanici odbacili mnogo stroži predlog usaglašen od strane vlada članica EU.

- Ovo je sraman dan za Evropski parlament jer su poslanici glasali u interesu duvanske industrije i izglasali slabiji zakon, koji uopšte nije u interesu građana i njihovog zdravlja - ocenio je Kalr Šlajter iz Komiteta evropskog parlamanta za javno zdravlje koji se zalagao za stroži zakon.

"Indipendent" je sedam dana pred glasanje otkrio razmere lobiranja, navodeći između ostalog da su se predstavnici kompanije "Filip Moris internešenel" sastali do juna 2012. bar jednom sa 31 odsto poslanika EP.

Evropski komesar za zdravlje Tonio Borg je zadovoljan predlogom i rekao je da se nada da će izmenjena direktiva biti usvojena za vreme mandata ovog parlamenta, koji ističe 2014. godine.

- Svake godine više strada od pušenja nego ukupno u saobraćajnim nesrećama, požarima, od heroina, kokaina, ubistva i samoubistva - napisala je u pismu poslanicima pre glasanja irska premijerka Enda Kendi.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA