Protest protiv presude da se Rea (3) preda ocu!

 
  • 7

Ministarstvo pravde Srbije dobilo predstavku koja bi mogla da u sredu odloži izvršenje presude kojom se mala Rea Matijević oduzima od majke i daje ocu Robertu u Zagreb

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je u utorak popodne predstavku koja bi mogla danas da odloži izvršenje presude kojom se mala Rea Matijević oduzima od majke i daje ocu Robertu u Zagreb. Predstavku je podneo zastupnik majke Nataše, Vladimir Marinkov, koji je ukazao na član 13 Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece.

Po tom članu, sudski ili upravni organ države kojoj se šalje zahtev nije dužan da naredi povratak deteta "ako osoba ili institucija koja se suprotstavlja njegovom povratku dokaže da postoji ozbiljna opasnost da bi povratak izložio dete fizičkoj opasnosti ili psihičkoj traumi, ili ga na drugi način doveo u nepovoljan položaj".

S obzirom na to da su majka i dete pre dolaska u Srbiju, 2010, proveli dva meseca u sigurnoj kući u Zagrebu, time bi mogao biti ispunjen član 13 Haške konvencije. Tako bi izvršenje, ako tako odluči sud, moglo da bude odloženo. U tom slučaju troipogodišnja Rea ostala bi sa majkom Natašom, dok sud ne odluči drugačije.

- Ministarstvo je primilo predstavku advokata i po njoj će postupiti u najkraćem roku u okviru nadležnosti - rečeno je u Nemanjinoj.

I Centar za socijalni rad u Ljigu uputio je mišljenje sudu da bi odvajanje deteta od majke u ovim okolnostima bilo suprotno najboljim interesima devojčice. Izvršenju, ako ne bude odloženo, trebalo bi da prisustvuje i psiholog centra, koji će se na licu mesta izjasniti da li je to iskustvo traumatično za dete, ili dete pokazuje spremnost da nesmetano otputuje sa ocem.

Upravo po Haškoj konvenciji, na koju se pozvala majka, i otac Robert tražio je od srpskog pravosuđa da mu dete bude vraćeno jer ga je Nataša otela i dovela u Srbiju mimo njegove volje. Nataša je tvrdila da je pobegla od nasilja i time spasla detetu i sebi glavu. Ako sud ne odloži izvršenje, Nataši Matijević preti prinudno oduzimanje i zatvor.

Građani Ljiga i okoline, koji su se već okupljali u znak podrške Nataši Matijević, okupiće se i danas ispred zgrade Centra za socijalni rad da bi sprečili eventualnu predaju deteta ocu.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs/V. C. S.)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvoncica

    16. oktobar 2013 | 14:50

    Ma, majke ti?!! Po tebi je pravedno da dete odvoje od majke i da ga daju ocu zbog kojeg su bile u sigurnoj kuci?!!

  • gde je pravda

    16. oktobar 2013 | 15:26

    Jao draga zorice ne mogu vise da citam tvoje nebulozne kometare toliko se iznerviram svaki put pa da li ti imas mozga zeno????

  • Dada

    16. oktobar 2013 | 15:31

    Zorice, ti si takav retard da tvoje postove ne treba ni komentarisati. Sram te bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA