Sirijski pobunjenici ubili 190 civila, a 200 uzeli za taoce!

 
  • 6

U izveštaju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV) o pokolju u selima sirijske severne provincije Latakije, koji su izvršile pobunjeničke grupe, među kojima su i one povezane s Al Kaidom Džebhat el Nusra i islamska država Irak i Levant, mogu se smatrati zločinom protiv čovečnosti

Sirijski pobunjenici džihadisti ubili su najmanje 190 civila, a više od 200 uzeli kao taoce u napadu na alavitska sela, počinivši ratni zločin, saopštila je danas Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

U izveštaju o pokolju u selima sirijske severne provincije Latakije, koji su izvršile pobunjeničke grupe, među kojima su i one povezane sa Al Kaidom Džebhat el Nusra i Islamska država Irak i Levant, napadi na nenaoružane civile bili su sistematski i mogu se smatrati zločinom protiv čovečnosti, navodi HRV u izveštaju na 105 strana.

U selima su živeli pripadnici manjinske sekte Alavita - izdanka šiitskog islama koje ekstremisti sunitskih muslimana smatraju jereticima. Toj zajednici pripada i sirijski predsednik Bašar el Asad i mnogi članovi sirijske elite.

Aktivisti HRV su sproveli istraživanje među svedocima napada od 4. avgusta, prvog dana Ramazanskog bajrama i, kako tvrde svedoci, većina poginulih bili su žitelji desetak sela, koji nisu bili naoružani i nisu pokušavali da se sakriju. U izveštaju se navodi da oni nikako nisu mogli biti pretnja ekstremistima. U tom napadu, navodi se, ubijeno je 190 civila, među kojima 57 žena i dece.

Više od 200 civila, uglavnom žena i dece, i dalje su njihovi taoci, a ekstremisti žele njihovu razmenu za zarobljenike koje drže sirijske vlasti. Najmanje 20 pobunjeničkih grupa učestvovalo je u operaciji zauzimanje desetak sela, koje su snage režima ponovo vratile pod svoju kontrolu.

Američka novinska agencija ocenjuje da su ove informacije neugodne za Zapad zbog taktike onih koji žele da zbace Asada i sve veće uloge džihadista - među njima i stranaca povezanih s Al Kaidom, kao i da su objavljene u trenutku kada sirijski režim ponovo osvaja međunarodni legitimitet zbog saradnje u programu za uništenje arsenala hemijskog oružja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patron

    11. oktobar 2013 | 10:31

    Amerikanci su krivi za ovo to je gamad koju treba istrebiti.

  • Bojan

    11. oktobar 2013 | 10:27

    Asade, ožeži!

  • Zoki

    11. oktobar 2013 | 15:06

    @uskoro a ti jesi ti si pravi musliman u islamu? Ko tebi za pravo daje da ti o nekom odlučujes jel on vijernik ili nije? Problem je u tome druze sto ti mislis samo da je tvoje ispravno jel su te tako naučili i te knjige sto čitaš. tvoj horizont prestaje kod mejtefa i hodze.i Šta ako nisu pravi muslimani sta? Jel treba da ih pobiju? Zbog takvih kao ti mi nikad nećemo u evropu. Ovo ti pise ist musliman ( za tebe vjerovatno ne pravi) da nebi pocinjo sa kajlama kako nas mrze. Nadam se da će ti objavit komentar. Svako dobro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA