Švercovani lekovi će preplaviti tržište kad ukinu kontrolne markice!

 
  • 9

Srpsko tržište lekovima ponovo će biti zasuto falsifikovanim i švercovanim lekovima sumnjivog kvaliteta zbog odluke ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović da ukine kontrolne markice

Srpsko tržište lekova uskoro će biti preplavljeno falsifikovanim i švercovanim lekovima, zbog odluke ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčila Babića da ukinu obavezne markice na kutijama medikamenata.

Kontrolne markice uvedene su 1. januara 2012. godine sa primarnim ciljem da se uvede red na tržištu lekova, koje je bilo zatrpano falsifikovanim i švercovanim lekovima. One su garantovale pacijentima da su kupili regularan lek, koji je prošao kontrolu agencije za lekove i medicinska sredstav (ALIMS) i da mogu da ga piju bez straha, pišu Naše novine.

Ministarka zdravlja tvrdi da će se ukidanjem markica uštedeti više od milion evra, a da ne zna ni čemu one zapravo služe?!

- Napravila sam anketu među pacijentima, zaposlenima u apotekama i u RFZO i niko nije znao čemu služe markice. Svaka košta 1,3 dinara a potrošnja je velika. Pretpostavljam da su uvedene kada je trebalo da se zna da li je lek iz apoteke ili ne. Inspekcije moraju da rade svoj posao, a ovo je način gde se može uštedeti - rekla je Dejanovićeva.

Predsednik skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević ne podržava ovakav vid štednje.

- Markica je građanima predstavljala sigurnost da su kupili lek koji je dobar i koji mogu bezbedno da popiju. Svaka štednja nauštrb zdravlja i kvaliteta zdravstva su veoma loše. Na svemu možemo da štedimo ali ne smemo na zdravstvu -dodaje Milisavljević.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mileva

    10. oktobar 2013 | 01:04

    Doktori anesteziolozi kupuju epidural u inostranstvu ,soferi autobusa prebacuju preko granice i to zavrsi u bolnici prilikom porodjaja.cena sitnica 50 E.Kakve bre markice ko to uopste kontrolise?.Ministarka koju su do sad nakoliko puta opominjali zbog sukoba interesa.

  • bil

    10. oktobar 2013 | 08:28

    Sta je? Agencija za lekove ostaje bez prihoda? Paraziti bre agencijski, sve vas treba pozatvarati!

  • Milan

    10. oktobar 2013 | 09:34

    Sta mi prica ova,koja nije mogla da ode do crne gore autom,nego za DRZAVNE PARE iznajmljivala privatni avion.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA