Pronašao 47 zmija u dvorištu kuće (VIDEO)

 
  • 5

- Sasvim slučajno sam ih nekoliko primetio u dvorištu. Kada sam krenuo da ih pokupim, jedna za drugom su u nedogled izlazile iz legla, pa ih je na kraju bila puna kanta - priča Slobodan Bunić iz sela Borci

Slobodan Bunić iz sela Borci kod Maslovara iznenadio se kada je, čisteći dvorište porodične kuće, pronašao zmijsko leglo, iz kojeg je izašlo 47 gmizavaca.

- Sasvim slučajno sam ih nekoliko primetio u dvorištu. Kada sam krenuo da ih pokupim, jedna za drugom su u nedogled izlazile iz legla, pa ih je na kraju bila puna kanta - priča Bunić, i dodaje kako se radi o mladunčadima belouške, inače zmije koja nije otrovnica.

Zmije nije ubio, već je pronašao način kojim se rešio ovih gmizavaca, a da je pritom, kako dodaje, pomogao i razvoju nauke.

- Sin prijatelja je veterinar, pa sam mu ih dao, ali pod uslovom da ih ne ubija. To su samo živa bića i ne vidim potrebu da ih uništavamo ako nas ne ugrožavaju - kazao je on.

Rekao je još kako u ovim krajevima narod i dalje veruje da zmije ulaze u zemlju nakon pravoslavnog praznika Preobraženja, pa je tim ova pojava još čudnija.

Međutim, Goran Šukalo, magistar i asistent na Biologiji na Prirodno-matematičkom fakultetu, smatra kako ipak pojava belouški nije neuobičajena u ovom periodu godine.

- One obično u toliko velikim grupama znaju provesti zimu, a na mestu gde su pronađene, planirale su da se formiraju - pojašnjava on.

Kako je rekao, s obzirom na to da ova zmija nije otrovnica i da gotovo nikada ne ujeda, nju ne treba ubijati, pošto ona ima svoje mesto i ulogu u prirodnom lancu ishrane.

- Belouška jede žabe i reguliše njihovu brojnost, a njom se hrane pojedini sisari i predratori - zaključio je Šukalo.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne.com)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oliver

    9. oktobar 2013 | 13:28

    Netreba ubijati ni otrovne ali bezbednost je broj jedan! ;)

  • Урош

    9. oktobar 2013 | 12:50

    Белоушке не треба убити, али поскоке, и остале отровнице, да. Ове само требају однети у шуму, ископати рупу, и ставити их, снаћи ће се, оне..

  • Ševarice

    9. oktobar 2013 | 14:50

    Ne treba ubijati ni poskoke, već ih trebamo upoznati kako bi zaštitili i sebe i njih. Umesto rialiti gluposti, mogle bi naše tv stanice da proizvode program sa takvim ili sličnim sadržajem, na primer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA