KOLONIJA U REŽEVIĆIMA: Iz gradova duhova u umetničke rezidencije (FOTO)

 
  • 0

Cilj rezidencije u Reževićima, koja traje od 6. do 23. oktobra, jeste snimanje postojećeg stanja kroz istovremeno proučavanje arhitektonskih praksi vezanih za kuće Paštrovića - kroz crtež, osnove, preseke i proučavanje detalja

Projekat "Pokretne kolonije: iz gradova duhova u umetničke rezidencije", koji Zemunski mali umetnički centar - ZMUC realizuje u saradnji sa Zeta centrom u Tirani (Albanija) i organizacijom Za Druga u Petrovcu (Crna Gora), nastavljen je arhitektonskom kolonijom u crnogorskom selu Reževići u kojoj učestvuju studenti treće godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Pored transformacije porodične kuće Bosnića u rezidencijalni centar za umetnike, studenti će u okviru izbornog predmeta “Mobilne umetničke rezidencije” kod profesora Milorada Mladenovića, raditi i na arhitektonskim skicama konstrukcije svojevrsne čerge - pokretnih, sklopivih, modularnih rezidencija koje ispunjavaju zahteve umetnika u različitim disciplinama.

Moduli bi trebalo da omoguće maksimalnu mobilnost grupe uz minimalne gabarite. Saradnik na projektu s prvom grupom studenata je arhitekta Nenad Jevtić.

Cilj rezidencije u Reževićima, koja traje od 6. do 23. oktobra, jeste snimanje postojećeg stanja kroz istovremeno proučavanje arhitektonskih praksi vezanih za kuće Paštrovića - kroz crtež, osnove, preseke i proučavanje detalja.

Pozicioniranje u urbanističkom širem smislu znači sagledavanje objekta u odnosu na okolne referentne ambijentalne celine (manastir Reževići, Perazića Do, Hotel As, plaža Smokvica, Rijeka Reževića).

Završna izložba radova nastalih u Reževićima biće organizovana u galeriji Spomen domu Crvena Komuna u Petrovcu, a potom na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Regionalni projekat “Pokretne kolonije” započet je umetničkom kolonijom u selu Babe, održanom od 22. avgusta do 5. septembra ove godine, u kojoj su učestvovali umetnici iz Srbije, Slovenije, Albanije i Hrvatske.

U regionalnoj lend-art koloniji “Tihe komšije”, koja je bila posvećena beskućnicima kao najvećim gubitnicima tranzicije, učestvovali su Rene Rusjan, Boštjan Potokar, Vladimir Frelih, Vukašin Šoć, Eros Dibra i Jovan Babić Foske. Gostujući umetnici bili su fotograf Ivan Topalović i slikar Kostas Koča. Kustoskinja projekta je Valentina Koča iz Zeta galerije u Tirani.

Filmski deo ekipe - Marko Mamuzić i Goran Orge Nikolić, u cilju povezivanja i razmene iskustava postojećih kolonija u Srbiji, snimio je ovogodišnje sazive Simpozijuma skulpture Terra u Kikindi i likovne kolonije u Jaloviku.

Pored više izložbenih postavki i trojezičnog kataloga (srpski, engleski, albanski), rezultat ovogodišnjeg projekta biće i dokumentarni film o održivim i mogućim modelima umetničkih kolonija i rezidencija u regionu.

Cilj “Pokretnih kolonija” je stvaranje stalnih umetničkih rezidencija u regionu - u selima Babe (Srbija), Reževići (Crna Gora) i Pentar (Albanija).

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA