Ukrao 2,5 miliona evra, odležao četiri godine!

 
  • 7

Toni Musulin, Francuz od oca Hrvata i majke Srpkinje, dete jugoslovenskih doseljenika, opljačkao je nekadašnju firmu, sam se prijavio policiji, odležao svoje i sad uživa u novcu

Da li se zločin isplati - pitaju se Francuzi posle slučaja u kom je glavni lik Toni Musulin, Arsen Lupen našeg doba. Samo ovaj sin jugoslovenskih emigranata zna istinu o tome šta se zbilo sa silnim novcem.

Manje od četiri godine zatvora za dva i po miliona evra. Kandidata za ovu trampu sigurno ima mnogo. Jedan je u tome možda uspeo. Zove se Toni Musulin. Francuz, od oca Hrvata i majke poreklom iz Srbije, dete jugoslovenskih doseljenika, bivši vozač kamiona za prevoz novca iz Liona, opljačkao je nekadašnju firmu, sam se prijavio policiji, odležao svoje, ovih dana izašao iz pariskog zatvora „Sante" i ostavio javnost čitavog sveta da sad pušta mašti na volju s pretpostavkama da li je i gde sakrio dva i po miliona evra i kako će ih, eventualno, trošiti.

Pljačkaška saga, u kojoj glavnu rolu igra „Arsen Lupen 21. veka", odigrala se u novembru 2009. godine u Lionu. Za volanom blindiranog kamiona, Musulin je jednostavno pritisnuo papučicu gasa i pobegao, s 11,6 miliona evra, preuzetih iz Banke Francuske.

Tri sata posle pljačke, policija je pronašla prazan kamion. Krenula je velika potraga, i dva dana kasnije, u jednoj garaži u Lionu, koju je Musulin iznajmio na lažno ime, inspektori otkrivaju vreće s novcem i razbacane novčanice. Nije stigao da ih sakrije iza dvostrukog zida koji je ranije sazidao. Izbrojan je 9,1 milion. Gde je ostatak, ni do danas nije otkriveno.

Od samog početka, Toni Musulin je postao izuzetno popularan. O njemu je snimljen i film pod naslovom „11,6" s poznatim francuskim glumcem Fransoa Klizeom u glavnom ulozi. Reperi pevaju nekoliko pesama u kojima je on glavni protagonist. Štampaju se i majice s njegovim likom, a u zatvoru je, poštom, dobio čak dvadesetak ponuda za venčanje! Prava je zvezda na internetu. Ima, naravno, i svoj „fan-klub" na Fejsbuku.

Musulinova bežanija je trajala jedanaest dana, a onda se mirno predao policiji u Monaku, koja ga je ekspresno izručila francuskim vlastima. Posle će reći da nije hteo da beži doveka.

Na suđenju koje je održano u maju 2010. Musulin je dobio svega tri godine zatvora. Naruku mu je išla činjenica da se nije radilo o oružanoj pljački, već o mirnoj krađi, bez nasilja. Tužilac je na jedvite jade, u apelacionom postupku na jesen iste godine, uspeo da mu kaznu povisi za još dve godine, zbog sumnji u malverzacije prilikom prijave krađe jednog od njegova dva „ferarija", šest meseci ranije.

Musulin se uglavnom branio ćutanjem. Tu i tamo, ponešto bi rekao u istrazi, a to se odnosilo i na period bekstva. U opljačkanoj firmi sumnjaju da je njihov bivši radnik za to vreme bio „negde u istočnoj Evropi", kod rodbine u Srbiji ili Hrvatskoj, da bi sakrio ukradeni novac. Musulin je poručio da na tim prostorima nije bio godinama unazad. Tvrde i da su u parku u Lionu pronađene prazne vreće za novac koji nedostaje, s Musulinovim otiscima.

„Pljačkaš veka" je priznao da je oteo kamion, jer je, kako kaže, hteo da naudi firmi, nezadovoljan tretmanom, ali tvrdi da nije uzeo ni evro. Razliku objašnjava činjenicom da ogromnu količinu novčanica, oko 450.000 komada, nije mogao celu da smesti u iznajmljeni kamionet, a da su mu se neke u prebacivanju i rasule.

Glavna nepoznata u ovoj pljačkašoj jednačini je, ipak, kako će Musulin - ako je kojim slučajem uzeo novac, kao što mnogi sumnjaju - doći do njega i moći da ga troši. Serijski brojevi nestalih novčanica su zabeleženi, telefon i kretanje su mu pod prismotrom, a vlasti će kontrolisati svaku, i najmanju kupovinu. Mnogi se klade da je i za to smislio trik.

(Telegraf.rs / novosti.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA