Novi kamen spoticanja SPC i CPC

 
  • 6

Iako je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio da je osveštenje Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici prilika za pomirenje CPC najavljuje proteste

Osveštenje Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici u ponedeljak, 7. oktobra, novi je kamen spoticanja u odnosu pravoslavne Mitropolije i kanonski nepriznate CPC.

Iako je, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tim povodom poručio da je to prilika za pomirenje i praštanje u Crnoj Gori, samozvani mitropolit kanonski nepriznate CPC Mihailo najavio je da će u nedelju na Cetinju biti održan protestni skup nezadovoljan ponašanjem crnogorske vlasti prema CPC, ali i prema tom svečanom događaju.

- Naša vlast se povodom ovog događaja ponaša kao da je srpski patrijarh domaćin, a oni gosti. U nedelju 6. oktobra, pozivam sve građane Crne Gore da prisustvuju svečanom činu osveštenja kamena temeljca crkve posvećene Ivanu Crnojeviću, crnogorskom gospodaru. A potom CPC će održati protest, zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema CPC - najavio je Mihailo, preneli su crnogorski mediji.

Mitropolit Mihailo je kazao da SPC nastavlja politiku iz 90-ih godina prošlog veka koju, kako je rekao, podržavaju patrijarsi koji će doći u Crnu Goru na proslavu “srpskog Hrama u Podgorici”.

Inače, patrijarsi pravoslavnih crkava će u ponedeljak u Podgoricu doći iz Niša, gde će dan ranije biti obeleženo 17 vekova Milanskog edikta.

- Smisao ovog Sabornog hrama je da pomiri i zbratimi ljude, da bude mesto pomirenja, uzajamnog praštanja i bratske sloge i zajedništva - poruka je mitropolita Amfilohija tim povodom.

On je rekao da je Podgorica bila jedina evropska prestonica koja nije imala Saborni hram.

- Ovaj hram je saborni u svakom smislu. On je poziv da se svi sabiramo, bratimimo i mirimo. Ovaj hram je poziv na pokajanje i pomirenje u Crnoj Gori - istakao je mitropolit Amfilohije.

Osveštenju Hrama Hristovog rođenja, pored patrijarha pravoslavnih crkava, prisutvovaće predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

U jednom intervjuu, mitropolit Amfilohije, koji je često u ovdašnjoj javnosti optuživan da ne priznaje crnogorsku nezavisnost, rekao je da on poštuje to što je narod na referendum maja 2006. godine odlučio da obnovi državnu nezavisnost.

On je kazao da je nezavisnost Crne Gore za njega završena priča, dodajući da se šalio kada je Crnu Goru nazvao "fildžan avnojevskom tvorevinom".

- Ako narod nešto izglasa, to je za mene svetinja. Svemu onome dobrome u tome ću da služim. Dolazim iz Crne Gore i kao mitropolit predstavljam Crnu Goru. Neka nam bude živa i večna Crna Gora - rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za Televiziju Crne Gore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović neće prisustvovati osveštanju pravoslavnog Sabornog hrama u Podgorici, ali će primiti patrijarhe pravoslavnih crkava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    5. oktobar 2013 | 16:14

    Тзв ЦПЦ, је удружење основано од распопа по жељи шверцера дувана. Наравно циљ је много перфиднији а то је слабљење и разбијање СПЦ од стране непријатеља Срба и православља.

  • Markan

    5. oktobar 2013 | 15:56

    Postoje kanoni koji se poštuju vekovima.SPC je prisutna na prostorima današnje Crne Gore pre nego što je ona i nastala.Da podsetim u srednjem veku ne postoji Crna Gora,već na tom prostoru se nalaze,delimično ili u celini, četiri Srpske zemlje,a to su Duklja(po antičkom Rimskom caru Dioklecijanu)u sredini,Zeta(njome su upravljali srpski kraljevići koje su spremali da postanu kraljevi) na istoku i jugo-istoku, jedan (južni) deo Raške na severu i jedan(najistočniji) deo Hercegovine(po tituli herceg od Svetog Save) na zapadu.U tim zemljama, dakle, od vajkada postoji samo jedna pravoslavna crkva SPC,koja je u Tursko vreme bila u nekoliko navrata ukinuta,a njeni objekti i sveštenstvo stavljani po okrilje Carigradske patrijaršije,ali se uvek iznova vaspostavljala.CPC je kvazireligiozna organizacija,čiji je zadatak da istisne SPC iz CG i time dovrši ideološki koncept stvaranja Crnogorske nacije,a uz svesrdnu spoljnu pomoć.

  • Za markana

    5. oktobar 2013 | 19:23

    Markan kaze da su zeta i duklja srpske zemlje. To sto su ratovale sa srbima to mu ne smeta. CPC je u kraljevini bila ustavna autokefalna crkva. Ali mitomana poput Markana u srbiji ne nedostaje. Kako Markan objasnjava da u Crnoj Gori nigdje nije pronadjen artefakt 4S (4 ocila) a da datira od prije 1918. kad je vec sve u CG srpsko. Dajte vise Markani sjasite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA