Premijera filma o srpskoj heroini Milunki Savić

 
  • 6

Slađana Zarić, autorka filma koji govori o Milunki o kojoj se decenijama nije mnogo znalo i koja je posle rata zaboravljena, kaže da svojim prisustvom državno i vojno rukovodstvo simbolično odaje počast toj heroini koju za života nije dobila

Dokumentarno-igrani film "Milunka Savić - heroina velikog rata", koji govori o "srpskoj Jovanki Orleanki" - učesnici u balkanskim i Prvom svetskom ratu, premijerno je prikazan u Domu garde u Beogradu, a premijeri je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Premijeri filma o najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata prisustvovali su i ministri odbrane i pravde, Nebojša Rodić i Nikola Selaković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, kao i predstavnici državnog i vojnog rukovodstva, diplomatskog kora i verskih zajednica.

Slađana Zarić, autorka filma koji govori o Milunki o kojoj se decenijama nije mnogo znalo i koja je posle rata zaboravljena, rekla je da svojim prisustvom državno i vojno rukovodstvo simbolično odaje počast toj heroini koju za života nije dobila.

Oživljavajući sećanje na jednu od retkih žena koja je kao borac učestvovala u Prvom svetskom ratu, pukovnik Vojske Srbije Petar Bošković je podsetio da je te davne 1912. godine, pa sve do 1917. godine, kada se "moćna Rusija odlučila na taj korak, mala Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja je imala ženu ratnika".

- Milunka Savić nije bila sama. Imali smo tada i našu Sofiju Jovanović i kapetana Floru Sends i niz drugih žena koje su obukle uniformu i krenule u rat - kazao je Bošković, navodeći da su pred Milunkom stajale sve savezničke jedinice u luci Bizerti, kada joj je 1918. godine admiral Geprat uručio francuski Ratni krst sa zlatnom palmom.

On je istakao da je Milunka mnogo više dala Srbiji nego što je Srbija dala njoj, podsećajući da je od Srbije dobila četiri odlikovanja, samo jedno više nego od savezničke Francuske.

Dokumentarni film, napravljen u produkciji javnog TV servisa, snimljen je povodom četiri decenije od njene smrti, u saradnji sa ministarstvima odbrane i kulture.

Uoči premijera filma, u Domu garde intonirana je himna "Bože pravde", a dečiji hor "Kolibri" izveo je pesmu "Kreće se lađa francuska".

Film će svoju televizijsku premijeru imati 7. oktobra na RTS-u.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Nikita Mihalkov: Orden Svetog Save velika čast

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    5. oktobar 2013 | 11:20

    @neko tamo zahvaljujuci toj zeni ti mozes danas da lupetas gluposti. Bolje ti je da se javis kad imas nesto pametno da kazes

  • tamo neki

    5. oktobar 2013 | 13:18

    @neko tamo, Probao si da budes inteligentan, procitan nazalost. Svaka cast svim herojima od pocetka Srpske istorije - ne dozvoliti da se zaborave. Predlog, bilo bi predivno od nasih filmskih velikana, kada bi snimili film junaku novijeg doba " majoru Milanu Tepicu" kao i o hrabrim pilotima koji sa neispravnim avionima se digli da brane Srbiju od nato agresora. Nezaboraviti nikad NATO AGRESOR !!!!!

  • Z

    5. oktobar 2013 | 13:02

    Slava i vecno hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA