IZRAEL: Rezolucija o obrezivanju rasistička

 
  • 7

U rezoluciji Saveta Evrope poziva se 47 članica tog panevropskog tela za ljudska prava da obezbede da se tokom ritualnog obrezivanja poštuju savremeni medicinski i sanitarni propisi

Izraelska vlada okarakterisala je kao rasističku i antiversku rezoluciju Saveta Evrope u kojoj se poziva na regulisanje prakse obrezivanja i pozvala Savet Evrope da tu rezoluciju povuče.

U rezoluciji Saveta Evrope poziva se 47 članica tog panevropskog tela za ljudska prava da obezbede da se tokom ritualnog obrezivanja, koje se često vrši na dečacima jevrejske i islamske veroispovesti dok su veoma mali, poštuju savremeni medicinski i sanitarni propisi, prenela je agencija AFP.

Rezolucija poziva na "dijalog između lekara i predstavnika verskih zajednica kako bi se prevazišle određene tradicionalne metode koje ne uzimaju u obzir interese deteta i nisu u skladu sa savremenom medicinskom praksom".

Ritualno obrezivanje kod Jevreja obično vrše predstavnici crkve koji su za to specijalizovani.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je kritikovalo rezoluciju Saveta Evrope, navodeći da ona postiče "rasističke trendove".

- Tvrdnja da obrezivanje šteti zdravlju mladih dečaka nije istinita i ne počiva na naučnim dokazima - navodi se u saopštenju, u kojem se takođe poziva Savet Evrope da tu rezoluciju povuče.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    5. oktobar 2013 | 11:02

    Zašto rasistička? oni traže samo " da se tokom ritualnog obrezivanja poštuju savremeni medicinski i sanitarni propisi"...po meni ok

  • Mici

    5. oktobar 2013 | 10:43

    Koliko dece i beba umre i zarazi se prilikom obrezivanja? I ako je od boga obrezivanje zasto se ne radjaju vec obrezani??? A da ne pominjem kakav fizicki i dusevni bol nanose deci, umanjuju poverenje u roditelje koji su ih ovim cinom izdali i dali nekom da ih povredi, ovo treba zabraniti kod dece ...kad napune 18 nek to bude njihov izbor mada mislim da ni tad nebi hteli nego ih vataju kad su mali i slabi.

  • Mare car

    5. oktobar 2013 | 11:16

    Sanitarnije je za penis da bude obrezan i lepse izgleda bez kozice. A to sto izraelci za sta god da im kazes imaju isti odgovor sa rasizmom i antisemitizmom...jebo ih drugi svetski rat. Njihova najveca pobeda je taj genocid. Btw za one koji ne znaju amerika se prikljucila ratu a uslov je bio da izraelci dobiju drzavu. Interesantno jel da?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA