APSURD: Dug za porez od 3 godine zastareva?

 
  • 11

Svi dužnici pre nego što krenu da plate svoje obaveze trebalo bi da provere da one nisu zastarele. Jer, ukoliko je to slučaj, neće morati da ih plate, ali samo ako se na to pozovu. Ukoliko, ipak, ispune obavezu koju je davno trebalo, neće imati pravo na povraćaj novca

Napraviš dug, ne plaćaš ga tri godine i onda ti ga država oprosti? Zvuči kao na filmu, ali nije − to je u Srbiji stvarnost.

Naime, ovih dana dosta građana dobilo je opomene za neplaćeni porez na imovinu. Ponegde su rešenja stigla za neke godine koje smo davno zaboravili. A kada se kamata ne plaća dve-tri ili više godina, dostigne astronomske iznose koji su uglavnom veći od osnovne poreske obaveze.

Dobra vest za sve one koji su iz bilo kojeg razloga izbegli tu vrstu plaćanja je da možda i ne treba da izmire obaveze. Jer ono što nije plaćeno za porez zastareva za tri, pet ili deset godina, zavisi od okolnosti. Zato bi svi okasneli dužnici pre nego što krenu da plate svoje obaveze trebalo da provere da one nisu zastarele. Jer, ukoliko je to slučaj, neće morati da ih plate, ali samo ako se na to pozovu. Ukoliko, pak, ispune obavezu koju je davno trebalo, neće imati pravo na povraćaj novca. Tada se smatra da je dužnik dobrovoljno ispunio ono što mu je bila obaveza. Zato poreske službe, od lokalnih do republičkih šalju opomene. Kase su nam večno prazne na svim nivoima pa svaki dinar dobro dođe.

Apsolutni rok zastarelosti iznosi deset godina i važi za sve obaveze, pa i poreske.

Srećom po poreske dužnike, ima i kraćih rokova. Po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, pravo bilo koje poreske uprave na utvrđivanje poreza zastareva za tri godine. Ukoliko obaveza nije utvrđena u tom roku, nema naknadnih rešenja.

Kao početak roka za zastarelost uzima se ona godina u kojoj su nadležni bili dužni da donesu rešenje. Međutim, stranka je obavezna, ukoliko to nije učinila, da plati obaveze za dve godine između roka zastarelosti i dana kada se porez plaća.

Pravo Poreske uprave da naplati porez zastareva za pet godina. Na to je nedavno podsetio i direktor PU Srbije Ivan Simič kada je obrazlagao naplatu poreza od bogataša. Porez koji, recimo, nije plaćen 2007. definitivno je zastreo. Baš kao i zatezna kamata za tu staru oobavezu.

Poseban tretman imaju porezi za koje su obveznici dužni da podnesu poresku prijavu. Ukoliko to ne učine u skladu s propisima i tako izbegnu da plate porez, rok za podnošenje prekršajne prijave produžava se još pet godina. Zastarelost nastupa tek nakon tog roka.

Kada sabere sve to, stranki koja je primila rešenje često nije najjasnije u koju kategoriju sebe da svrsta. Zato nije čudo što nam strani eksperti za pitanja poreza sve češće predlažu da se više angažujemo oko uvođenja institucije poreskog savetnika. Dok to ne postane uobičajeno, tu su advokati. Koliko mogu pomoći, najbolje govori slučaj jednog poznatog domaćeg biznismena. On i njegov kompanjon oslobođeni su optužbe za utaju poreza zbog zastarelosti, iako su prikrili 2,6 miliona dinara prihoda u svojim kockarnicama.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Video: Potpukovnik Džefri Masmen, direktor državnog partnerskog programa Nacionalne garde Ohaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cokana

    29. septembar 2013 | 20:42

    A kako onda, sta god hocu da zavrsim, registraciju, bilo sta, kako mi traze onda resenje o izmerenom porezu?!

  • Živorad

    1. jun 2015 | 22:16

    Šta je sa porezom na oružje koje poseduju građani Srbije? 1. Srbija je jedina zemlja u svetu u kojoj građani plaćaju porez na oružje koje poseduj 2. Porez se oduvek plaćano na imovinu kojom građanin ostvaruje određene prihode . koji su to prihodi koji građani Srbije ostvaruju oružjem koje poseduju? 3. Otkud državi pravo da porez na oružje uvede retroaktivno! Da je građanima prilikom nabavke oružja rečeno da će plaćati porez na oružje koje žele da nabave mnogi bi zasigurno odustali od nabavke. 4. Zašto država ne dozvoljava građanima da oružje koje su legalno nabavili da ga legalno i vrate nadležnim državnim organima? Ako neko od nadležnih ili građana zna odgovore na ova pitanja neka da i svoj komentar. Unapred hvala.

  • Vlada

    29. septembar 2013 | 20:41

    Bruka i sramota. Nasta to lici prema nama sto placamo? Da i mi me placamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA