ZBOG FISKALNIH RAČUNA: Inspektori zatvorili 691 radnju

 
  • 16

Od 5.411 trgovina koje su bile obuhvaćene kontrolom Poreske uprave Srbije kod 2.158 obveznika utvrđene su nepravilnosti, dok je protiv 2.171 obveznika pokrenut postupak za utvrđivanje prekršajne odgovornosti

Rezultati kontrola koje sprovodi Poreska uprava Srbije stalno se "vrte“ na procentu od 40 do 50 odsto onih koji državu "zakidaju“ ne evidentirajući po propisima pazar kroz fiskalne račune.

- U periodu od 1. januara do 23. septembra 2013. godine kontrolom evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa obuhvaćeno je 5.411 poreskih obveznika na teritoriji republike - kažu u Poreskoj upravi Srbije.

Kod 2.158 obveznika utvrđene su nepravilnosti, dok je protiv 2.171 obveznika koji je svojim postupanjem, odnosno propuštanjem učinio prekršaj, pokrenut postupak za utvrđivanje prekršajne odgovornosti. Gotovo 13 odsto obveznika privremeno je dobilo "katanac“ na bravu, zbog učinjenih prekršaja.

Prema 691 obvezniku izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti, u skladu sa propisom koji uređuje poreski postupak i poreska administracija, i to: 105 privremenih zatvaranja objekata zbog neprijavljenih radnika i 586 zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase - preciziraju poreznici.

Poreski inspektori sve češće posećuju javne manifestacije. Praktično, svaki drugi ugostitelj ne izdaje fiskalni račun, što je pokazala i poslednja kontrola na tek završenoj manifestaciji "Berba grožđa“ u Vršcu, Sremskim Karlovcima i Aleksandrovcu.

I mali trgovci, mnogobrojne samostalne trgovinske radnje, što je javna tajna, ne bi opstali, da ne rade "na crno“. U većini radnji "na ćošku“ kupac ne dobije račun za svaki pazar. Istovremeno, pojedini veliki sistemi pod okriljem države, najvažniji su i najveći dužnici.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makarije

    25. septembar 2013 | 00:11

    Zatvarajte samo, a kukate kako je velika nezaposlenost, dajte strancima 10.000 evra za svakog zaposlenog, a naš čovek ne može da dobije kredit od 2.000 evra da počne posao, država ne uplaćuje doprinose i duguje svima, a vi zatvarajte ljude koji pokušavaju da rade i prežive i još ih pravite budalama

  • Bata-Niš

    24. septembar 2013 | 23:42

    Prvo treba zatvoriti kineske radnje jer 90% ne daje račune a kad im se potraže maltene se ljute.

  • X

    25. septembar 2013 | 00:16

    Ubijaju porezima i malim platama i visokim cenama..treba zapaliti drzavu ovak'u kak'a jeste,jer nikad bolje biti nece.ni jedan predsednik,ni jedna vlada nece uraditi za dobrobit naroda.boze spasi nas od sigurne propasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA