UNA SAGA SERBICA: Pogledajte kako izgleda river dens na srpski način (FOTO) (VIDEO)

 
  • 3

Pred premijeru multimedijalnog spektakla "Igre i zvuci Balkana" ekskluzivno za Telegraf balerine i koreografi otkrivaju šta publiku čeka u Sava Centru 26. oktobra

Grupa mladih baletskih umetnika i svetski priznatih plesača okupljena u trupi simbolično nazvanoj "Una Saga Serbica" ("Jedna priča Srbije") prirediće 26. oktobra u Sava Centru do sada neviđeni spektakl na ovim prostorima.

Reč je o multimedijalnoj predstavi "Igre i zvuci Balkana" baziranoj na modernizaciji izvornih igara i etno muzike sa ciljem da se oživi, neguje i promoviše autentični folklor iz različitih delova Balkana: Srbije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Mađarske.

Treme među 45 igrača (među kojima su i plesači "Narodnog pozorišta", baletske škole "Lujo Davičo", kao i brojnih svetski priznatih plesnih škola) saznajemo nema, baš kao ni kod solistkinje Narodnog pozorišta prima balerine Bojane Žegarac, kojoj su najteže pale step deonice, jer njene baletske noge nisu navikle na tu vrstu "nepravilne dinamike".

- Ujedno mi je taj deo predstave bio i najizazovniji, baš kao i onaj u kojem igramo bugarski folklor - počinje priču za Telegraf uz osmeh mlada balerina.

Na njene reči nadovezuje se koreografkinja Ana Krstić, otkrivajući nam da je svakodnevno petomesečno vežbanje sa 45 igrača za nju bilo pravo uživanje.

- Moje kolege koreografi Elena Gromilić, Mirko Knežević, Svetozar Krstić, Nebojša Gromilić i ja bili smo na pravoj muci kada je trebalo među 200 kandidata na audiciji da izaberemo 40 najboljih. Odista imamo sjajne igrače - objašnjava Ana, dodajući da je grupa od četvoro solista, među kojima je i Bojana Žegarac, vežbala uglavnom odvojeno od ostalih igrača iz trupe.

- U proteklih pet meseci vežbali smo u Hali V na Sajmu i to četiri puta nedeljno najmanje po dva, tri sata dnevno. Lako je, međutim, bilo raditi sa ovim mladim ljudima uz svu njihovu pozitivnu energiju, vojničku disciplinu i entuzijazam. Moram da dodam da među koreografima nije bilo sujete i da smo se lako dogovorili oko "zaduženja". Mi koji poznajemo balet koncentrisali smo se na osmišljavanje pokreta ruku, a folklorni igrači su bili zaduženi za osmišljavanje pokreta nogu.

Za inventivnu 3D scenografiju i mapiranje scene u izvedbi Dušana Jovovića saznajemo pobrinuo se reditelj Boško Đorđević, a za muziku kompozitopr Slobodan Marković, koji je, prema rečima koreografa Svetozara Krstića, sjajno oslikao fantazmagorični siže predstave.

Sasvim u skladu sa projektom kao svojevrsnom modernizacijom izvornih igara urađeni su i kostimi.

- Kostimografkinja Irena Belojica osmislila je kostime, spajajući folklorno nasleđe i moderan izraz. Primera radi balerine i igrači će nositi kecelje sa šljokicama, na nogama će umesto opanaka imati džez patike, a umesto klasičnih folklornih punđi sa umecima, devojke će biti zalizane sa prirodnim punđama nameštenim "sa strane" priča Ana, otkrivajući nam da će biti i veoma zahtevnih, pa pomalo i opasnih akrobatskih tačaka.

To nas navodi da pitamo Bojanu kako se balerine čuvaju od povreda.

- Važno je da se pre svake probe dobro zagrejete i onda nema problema - kaže Bojana, dodajući da za razliku od drugih profesija u njenoj nema potrebe za dodatnom muzičkom motivacijom.

- Nikada ne slušam muziku pre odlaska na probe, jer je muzika sastavni deo mog posla. Svima bih preporučila čarobnu muziku Slobe Markovića. Savršeno je "upakovao" izvornu muziku u moderno ruho. Kompozicije ne liče ni na šta što ste do sada mogli da čujete. Ni na muziku Gorana Bregovića, ni na "Balkaniku"... Najbolje je da dođete 26. oktobra u Sava Centar i uverite se i sami - završava priču za Telegraf prima balerina, ovogodišnja dobitnica nagrade "Radomir Vučić", koja je ostvarila sjajne uloge u "Labudovom jezeru", "Don Kihotu", "Uspavanoj lepotici" i "Žizeli".

Karte za predstavu "Igre i zvuci Balkana" od danas su u prodaji na blagajni Sava Centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.

(Katarina Vuković)

Video: Dačić na 12. Globalnoj konferenciji eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja 032

    21. septembar 2013 | 14:54

    Super! I ne copy - paste već originalno!

  • Marina

    28. oktobar 2013 | 09:15

    Sve je samo ne igre i zvuci Balkana. Aladinova čarobna lampa i Zvončica Petar pan. Iskoristilo decu pet neuspelih baletskih igrača, zaneli se sa kulturnim nasledjem pa otisli u bajke koje nikakve veze sa Balkanom nemaju. A pare obezbedjene i to onolike. Svaka čast. Daleko od spektakla, daleko od kulturnog nasledja daleko od uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA