TASOVAC SE OPROSTIO: Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije (FOTO)

 
  • 2

Beogradska filharmonija sa svojim gostima na prvom koncertu u novoj sezoni, koja nosi naziv "Idemo dalje", izvela je dela jevrejskih autora Meire Varšauer "Kao potoci u pustinji", Avnera Dormana Koncert za mandolinu i orkestar i Kurta Vajla Simfonija br. 2

Beogradska filharmonija otvorila je novu sezonu koncertom iz svog ciklusa novogodišnjih koncerata, kojim je u Kolarčevoj zadužbini sa gostima dirigentom Rubenom Gazarijanom i solistom, mandolinistom iz Izraela Avi Avitalom, obeležila jevrejsku Novu godinu.

Ciklusom novogodišnjih koncerata Beogradska filharmonija obeležava nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Na početku sezone uobičajeno se publici obraćao dosadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, a to je učinio i večeras u ulozi novog ministra kulture i informisanja rekavši da je - "ovo bilo 12 i po čarobnih i divnih godina koliko smo zajedno sa jedne i sa druge strane bine gradili divnu instituciju kao što je Beogradska filharmonija".

- Ponosan sam na sve što smo uspeli da uradimo - naglasio je Tasovac, dodajući da je prošle nedelje potpisao dva dokumenta − jedan je ugovor o gostovanju BF u oktobru 2014. godine u Karnegi holu, a drugi je njegova ostavka na mesto direktora te institucije.

On je naglasio da će mu biti čast da sluša orkestar sa druge strane bine.

Koncertmajstor Miroslav Pavlović, obraćajući se u ime čitavog orkestra, rekao je da je "prošlo 12 turbulentnih godina u ostvarivanju zajedničkih snova" i poželeo mu na novom radnom mestu puno uspeha, čeličnih živaca i da "napravi nove i uspešnije filharmonije".

Tradicionalno, domaćin ovih koncerata je verski lider zajednice čija se Nova godina obeležava.

Beogradska filharmonija sa svojim gostima na prvom koncertu u novoj sezoni, koja nosi naziv "Idemo dalje", izvela je dela jevrejskih autora Meire Varšauer "Kao potoci u pustinji", Avnera Dormana Koncert za mandolinu i orkestar i Kurta Vajla Simfonija br. 2.

Publika je imala priliku da se prvi put sretne sa mandolinistom Avitalom, jednim od najuzbudljivijih i najpreduzimljivijih mladih muzičara, kandidata za nagradu Gremi, koji je međunarodnu karijeru započeo nakon zapaženih nastupa u prestižnim dvoranama širom sveta.

Avital je prvi mandolinista nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Najbolji instrumentalni solista, nominovan je za snimak Koncerta za mandolinu Dormana, koji je svirao u Beogradu. Virtuozni mandolinista kao solista nastupao je sa velikim svetskim orkestrima sa dirigentima Mstislavom Rostropovičem, ser Sajmonom Retlom, Filipom Antrmonom i mnogim drugim.

Sa Beogradskom filharmonijom Avital je nastupio pod upravom glavnog dirigenta Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona, Gazarijana, jerevanskog dirigenta i violiniste koji je karijeru počeo na završetku studija u Lajpcigu.

Na Muzičkoj akademiji u Lajpcigu, 1998. godine održao je javni završni koncert, za koji je dobio najvišu ocenu. Potom je bio prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra zapadne Saksonije, a do 2002. godine, glavni dirigent tog orkestra. U to vreme, bio je najmlađi dirigent na toj funkciji u Nemačkoj.

Nakon pobede 2002. godine na Prvom međunarodnom takmičenju u dirigovanju Ser Džordž Šolti u Frankfurtu na Majni postao je novi glavni dirigent i umetnički direktor Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dačić na 12. Globalnoj konferenciji eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA