NIS gradi prvi vetropark u Srbiji (FOTO)

 
  • 4

U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, a proizvedenu električnu energiju otkupljivaće EPS

U Opštini Plandište Naftna Industrija Srbije (NIS) počela je izgradnju prvog vetroparka u Srbiji "Plandište", u koji će, prema rečima generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 miliona evra.

Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 odsto vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Prema rečima Kravčenka, u planu je da taj projekat bude završen za 12 meseci.

On je najavio da obim finansijskih sredstava koje ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona evra, a da je u planu da se ostatak sume obezbedi iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa.

Kravčenko je ocenio da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i najavio je nove investicione projekte.

U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvedenu u vetroparku otkupljivaće EPS.

U procesu izgradnje vetroparka Plandište biće zaposleno 300 ljudi.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice.

U poruci se navodi da je projekat započet sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje.

Vetropark Plandište će doprineti razviju zelene energije u Srbiji, unaprediće uslove živita u lokalnoj zajednici i omogućiti Srbiji ispunjenje energetskih standarda Evropske unije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ševarice

    18. septembar 2013 | 14:56

    Dal' nije kao i sa onom solarnom elektranom, što je trebala biti najveća na svetu, a gradila bi je firma iz Luksemburga u Srbiji?!

  • Boki

    18. septembar 2013 | 16:37

    Svako ko dodje iz inostranstva i natoci gorivo u Srbiji, ozbilno se zabrine za auto jer oseti veliki gubitak snage i povecanje potrosnje, a placa ga po istoj ceni kao i tamo. Bolje bi bilo da to pitanje resite nego sto gradite vetrenjace koje kostaju nenormalno mnogo, a malo proizvode energije. Sigurno nam nece pojeftiniti struja zbog toga, prodavace je po trzisnoj ceni, iako vetar duva besplatno...

  • Tomas

    18. septembar 2013 | 19:40

    Boki, moram da te demantujem. Od 01.01.2013 vodeci proizvodjaci iz Nemacke preporucuju NIS zbog najmodernije tehnologije na Balkanu. Inace radim u jednoj od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA