(NE)LOGIČNO: Hrana poskupela, domaći proizvodi jeftiniji u inostranstvu!

  • 14

Čak 20 osnovnih životnih namirnica u Srbiji poskupelo je za 8,2 odsto od početka godine, dok su ovog septembra, u odnosu na jun, cene hrane bile veće za pet odsto, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije (APOS).

Tako je, na primer, kilogram pirinča od januara do septembra poskupeo za 50 odsto, pa mu je cena skočila sa 144 na 215 dinara. Beli hleb skuplji je za jedan dinar, dok je crni hleb "narastao" sa 58 dinara na 67.

Kilogram oslića početkom godine koštao je 386 dinara, a ovog meseca je 547. Pakovanje pasulja od jednog kilograma u januaru je imalo cenu 265 dinara, pa je do maja poskupelo za 5 dinara. Sada košta 297 dinara.

Veću cenu imaju i zamrznuti grašak, boranija i šampinjoni, ali i juneći but koji umesto 645 dinara u januaru, u septembru košta 703 dinara. Svinski but je pre devet meseci mogao da se nabavi za 467 dinara, a sada je već 513.

Cena jedne litre mleka od januara do maja skočila je za više od 24 odsto, da bi do septembra cena skočila za još 4 procenta.

Jaja B klase su sa 134 dinara poskupela na 146, litar jogurta sa 95 na 97, a kafa sa 109 na 112 dinara.

Interesantno je da su špagete pojeftinile sa 77 dinara na 60, pšenično brašno tip 400 sa 68 na 53 dinara, ulje sa 167 na 138, šećer sa 91 na 85 i kuhinjska so sa 37 na 35 dinara.

- Analizirajući prazninu u novčaniku, većina građana Srbije lako je mogla da premeri minus u pukom preživljavanju, ali ne i da razume logiku cena. Kao primer uzećemo hleb. Brašno, ulje, so i šećer od početka godine do danas pojeftinili su od 6 do 22 procenta. Ako znamo da su sve te pojeftinjene namirnice potrebne za pripremu hleba i testenina, zašto je onda vekna hleba poskupela, a rezanci i makarone pojeftinili? - pitaju iz Asocijacije potrošača Srbije.

Upoređujući cene 10 srpskih proizvoda u Srbiji i u regionu, APOS je zaključio da bi potrošač iz Srbije sa svojom prosečnom platom za manje novca "kupio domaće" u drugoj zemlji.

- Kada pogledate rezultate uporednih cena naših proizvoda u regionu, videćete da nije baš svaki proizvod skuplji. Međutim, ne smemo zanemariti razlike u prosečnim platama. Navikli smo da se u Srbiji roba istog proizvođača razlikuje od prodavnice do prodavnice i od grada do grada. Ipak, ova pojava nameće pitanje kako se nekome isplati da domaći proizod izveze u drugu zemlju a zatim ga jeftinije proda nego u sopstvenom dvorištvu - kažu u APS.

(N. Sekulić)

Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    17. septembar 2013 | 18:44

    Ljudi dokle da cutite. Dignite se i sva govna obesiti

  • Davor

    17. septembar 2013 | 20:23

    U Nemackoj je svinjski vrat bez kostiju 7€ 3kg, a kod nas 650din 1kg. U Nemackoj je prosek plate 1.800€, a kod nas realno 250€. Nase svinje sigurno jedu iskljucivo kamilicu. Zlatiborac vakum slaninica svinjska 236din 100g, znaci oko 22€ 1kg. Toliko nije ni u restoranu u centru Parisa... Znaci i trba nam ovako, jer je sve super...

  • Dejan

    17. septembar 2013 | 18:46

    Za svako poskupljenje treba da se izlazi na ulicu jng..tako se u svetu radi...al ovde su sada svi koji to mogu da org na platnom spisku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA