Hrvatski student špijunira za Ameriku!

 
  • 3

Student iz Hrvatske radi za američku IT kompaniju koja se bavi razvijanjem softvera za razotkrivanje otmica i trgovinu decom, a kojoj je glavni klijent američka vlada

Hrvatski student Mario Kostelac (21) iz Virovitice radi za američku IT kompaniju "Palantih tehnolodžis" iz Silicijumske doline, koju američka vlada koristi za špijuniranje. Naime, kompanija "Palantih tehnolodžis" bavi se razvijanjem softvara za razotkrivanje otmica, trgovinu decom, a pored toga i programima za saniranje posledica nakon prirodnih katastrofa.

- Osećaj kada sam dobio ponudu da preko leta radim tamo bio je otprilike isti kao skakanje sa bandžija - pun adrenalina. Nakon početnog uzbuđenja ostao je osećaj odgovornosti. Trebalo je da opravdam ponudu i da pokažem šta znam - izjavio je Kostelac.

On se na konkurs za stažiranje u toj prestižnoj IT kompaniji prijavio krajem oktobra 2012, a u januaru ove godine je dobio posao. Od njega su zahtevali osnovne inženjerske karakteristike, kao što su upotreba matematike i mogućnost apstraktnog razmišljanja.

Nakon stažiranja, Kostelac se vraća u Hrvatsku gde studira Fakultet elektrotehnike u Zagrebu.

(Telegraf.rs / Izvor: Avaz.ba)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA