Minus u državnoj kasi, novi rebalans na vidiku

 
  • 2

Budžetski deficit ponovo raste i očekuje se da će do kraja godine premašiti 178 milijardi dinara. Fiskalni savet upozorava Vladu Srbije da hitno smanji potrošnju

Minus u državnoj kasi u julu je premašio 100 milijardi dinara. Na osnovu preliminarnih podataka za avgust, u Fiskalnom savetu procenjuju da će do kraja godine deficit biti veći od 178 milijardi dinara, koliko je predviđeno rebalansom pre dva meseca.

U Ministarstvu finansija najavljuju novi rebalans, a stručnjaci savetuju državu da u budžetu za 2014. drastično smanji potrošnju, kako bi mogla da kontroliše deficit i javni dug.

Nema ni dva meseca kako se Ministarstvo finansija pohvalilo da je uvelo red u državne finansije i da je u julu zabeležen najmanji rast deficita od početka godine, 2,8 milijardi dinara, a stručnjaci kažu da se već pokazalo da je to bilo samo prolazno poboljšanje. Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kaže da je deficit u osmom mesecu porastao.

- Ne vidimo da je došlo do poboljšanja tomkom leta, niti značajnije naplate poreza i doprinosa i dalje ispod planiranog -  rekao je Petrović.

Dok se ne sprovedu najavljene reforme teško da stanje u državnoj kasi može da se popravi povećanjem prihoda, zato  upozoravaju Vladu Srbije da će država dramatično morati da kreše troškove.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    9. septembar 2013 | 21:25

    Kod mene u firmi u niskoj hitnoj na jednom mestu i u jednoj ambulanti rade sedam doktora dnevno na po sedam sati i svako od njih radi po pola sata i svi primaju po 70-80.000dinara. A ko zna koliko takvih ima u srbiji. Ja bi im onda dala jednu platu pa da je dele a ne da svi primaju kao da rade u sedam ambulanta. Bruka i sramota

  • Bogat

    10. septembar 2013 | 01:41

    Kad imas 100 dinara, mozes da ustedis samo tih 100 dinara i ostae ti samo da umres! Kad nadjes posao za 500 dinara, mozes i da ustedis tih 100 i da ti jos ostane za zivot. Dajte ljudima ,POSAO, pa onda stedite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA