NAPETO U SIRIJI: Ameri raspoređuju trupe, Damask traži pomoć od UN

 
  • 3

Sirijski izaslanik u UN Bašar Džafari poslao je zvanično pismo generalnom sekretaru Ban Ki Munu i predsedavajućoj Saveta bezbednosti Mariji Kristini Perseval

Sjedinjene Američke Države prebacuju u Crveno more nosač aviona "nimic" i ostale brodove iz te borbene grupe. Brodovi idu ka Siriji u trenutku dok Barak Obama pokušava da ubedi kongresmene da podrže vojnu intervenciju u Siriji.

"Nimic" će, ukoliko bude potrebno, pružiti podršku udarima na na ovu zemlju. Ovaj nosač aviona dug je skoro 330 metara, a na njega može da stane do 85 aviona. Drugi nosač koji Sjedinjene Države imaju u tom regionu je "Hari Truman".

U međuvremenu, Rusija je poslala izviđački brod "Prijazovje" u istočni deo Sredozemnog mora.

DAMASK OD UN TRAŽI DA SPREČE AGRESIJU

Režim u Siriji je ohrabren oklevanjem Zapada, a sirijski zvaničnici izjavama pokušavaju da obeshrabre eventualne saveznike SAD.

Bašar el Asad je, povodom američkih pretnji, rekao da je Sirija sposobna da se suoči sa svakom spoljnom agresijom. On je poručio da američka pretnja neće promeniti principe Sirije, niti zaustaviti njenu borbu protiv terorizma.

Sirijski zvaničnici sve češće ističu i da strana intervencija u stvari znači veliku pomoć Al Kaidi. Zvanični Damask je od Ujedinjenih nacija zatražio da spreči "svaki vid agresije" na Siriju.

Sirijski izaslanik u UN Bašar Džafari poslao je zvanično pismo generalnom sekretaru Ban Ki Munu i predsedavajućoj Saveta bezbednosti Mariji Kristini Perseval. U pismu je pozvao "generalnog sekretara da preuzme svoj deo odgovornosti u sprečavanju svakog vida agresije na Siriju i nastavi sa naporima za postizanje političkog rešenja za krizu u toj zemlji".

Džafari je pozvao Savet bezbednosti da "i dalje obavlja svoju ulogu sigurnosnog ventila za sprečavanje apsurdne upotrebe sile, koja izlazi izvan okvira međunarodnog legitimiteta".

Sirijski predstavnik u UN-u je dodao i da SAD treba da "igraju svoju ulogu sponzora mira i partnera Rusiji u pripremi međunarodne konferencije o Siriji, a ne ulogu države koja koristi silu protiv svakog ko se usprotivi njenoj politici".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    2. septembar 2013 | 16:25

    Traže pomoć od UN...Joj! Ne čuje baba sine...Ki Mun izgubio mobilni, promenio broj xaxaxa...Budite hepi, Papa se moli za vas!

  • Weber S

    2. septembar 2013 | 16:57

    E zulu al me nasmeja!

  • Republika Valjevo

    3. septembar 2013 | 01:52

    A sta ovo gori kad jos nije pocelo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA