Adidas i Nike najprodavaniji sportski brendovi

 
  • 5

Adidas je u 2012. prodao sportske odeće u vrednosti od 8,2 milijarde dolara, a Nike 6,3 milijarde i očekuje se da će upravo ta dva rivala i dalje imati primat na tržištu

Tržište sportske odeće u svetu, prema procenama, vredno je 135 milijardi dolara, a narednih godina to tržište bi moglo rasti po četiri odsto godišnje. Od prozvođača, dominiraju dve poznate svetske marke − Nike i Adidas.

Rast tržišta sportske odeće, ocenjuju analitičari, rezultat je povećanja standarda u razvijenim zemljama, sve većoj svesti o vežbanju, uključivanju žena u sport i popularnosti sportske opreme za žene, kao i trenda elegantne i udobne sportske odeće.

Osim toga, veliki katalizator rasta ovog tržišta je i rast potražnje s azijskog i južnoameričkog tržišta, prvenstveno zbog rastućeg ekonomskog prosperiteta na tim prostorima, ali i sve rasprostranjenijeg trenda zdravog života.

Među globalnim igračima na tom tržištu ključni su svakako Nike, Adidas, Puma i Reebok, ali po prodaji im se sve više približavaju i manje poznati brendovi Under Armour i Lululemon Athletica, koji beleže visok rast.

Adidas je trenutno najveći proizvođač sportske odeće u svetu, a tu je poziciju zacementirao, između ostalog zahvaljujući kupovini Reeboka 2005.

Međutim, iako su Adidasovi prihodi u tom segmentu, od 2010. do 2012. bili najveći, najviše je rastao Nike, čiji udeo na tržištu je, sa 3,9 iz 2007. u 2012. godini narastao na 4,9 odsto.

Adidas je u 2012. prodao sportske odeće u vrednosti od 8,2 milijarde dolara, a Nike 6,3 milijarde i očekuje se da će upravo ta dva rivala i dalje imati primat na tržištu i da će konkurencija među njima biti sve veća.

Obe kompanije se bore za ključna tržišta na kojima nastupaju s agresivnim marketinškim kampanjama i sponzorišu većinu velikih sportskih manifestacija.

Ostali brendovi, iako su takođe beležili rast, iako nisu ostvarili ni približno tako dobre rezultate. Nemačka Puma ostvarila je 1,4 milijarde dolara, dok je japanski Asics imao prihode "tek" 479 miliona dolara.

(Telegraf.rs/ Izvor: Poslovni dnevnik)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA