Gardijan i Njujork Tajms zajedno objavljuju Snoudenove dokumente

Zbog intenzivnog pritiska britanske vlade, "Gardijan" je saopštio da će se udružiti sa američkim "Njujork Tajmsom" i objaviti dokumenata dobijena od odbeglog američkog službenika CIA Edvarda Snoudena

  • 4

Britanski "Gardijan" saopštio je da će se udružiti sa američkim listom "Njujork Tajms" u objavljivanju dokumenata dobijenih od odbeglog američkog službenika CIA Edvarda Snoudena, zbog "intezivnog pritiska" britanske vlade.

"Gardijan" je na svom veb-sajtu naveo da će, na osnovu tog dogovora, omogućiti američkom listu pristup nekim "osetljivim dokumentima" dobijenim od Snoudena, prenela je agencija AFP. Do takve odluke o zajedničkom objavljivanju se došlo pošto je pre nekoliko dana na londonskom aerodromu britanska policija pritvorila životnog partnera novinara "Gardijana" i ispitivala ga devet sati na osnovu antiterorističkog zakona.

Britanska vlada je, takođe, primorala "Gardijan" da uništi neke od kompjuterskh fajlova koji su sadržali materijale koje im je dao Snouden.

 

Snouden se nalazi u Rusiji, koja mu je dala privremeni azil od godinu dana, s mogućnošću da bude produžavan. SAD su optužile Snoudena za špijuniranje.

Komentara britanske vlade na saopštenje "Gardijana", zasad, nema.

(TElegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    24. avgust 2013 | 00:08

    Dajte našem Informeru. Oni će to u nekoliko tomova odmah da izdaju.

  • Igor

    23. avgust 2013 | 22:31

    New York Times ce da objavi dokumente u kojima stoji informacija da su CIA i NSA mogle da uticu na novine i novinare ... Daju ljudima lazan osecaj moci cisto da misle da ce nesto biti uradjeno...

  • Ispravljator

    24. avgust 2013 | 05:27

    Pozorišna predstava u toku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA