GUŽVE U ŠABAČKOJ BIBLIOTECI: Za dva meseca pročitali više od 4.000 knjiga!

 
  • 7

U vrelim letnjim danima Šapčani masovno čitali, o čemu govori podatak da je tokom jula i avgusta u pozajmno odeljenje došlo 2.200 korisnika, koji su pročitali ukupno 4.184 naslova

Verovali ili ne, ali Šapčani su ovog leta pravili gužve u biblioteci. Samo tokom jula i avgusta oko 2.000 ljubitelja knjiga iz pozajmnog odeljenja uzelo je 4.184 knjige. Bibliotekarke kažu da su već od ranih jutarnjih sati pa sve do 16 časova, kada se vrata biblioteke zatvaraju, prave gužve za knjige.

- Špačani najviše čitaju svetske bestselere, ali i klasike kao što je Dostojevski. Prema našim pravilima, svako ima pravo da uzme po dve knjige, pa najčešće kombinuju različitu literaturu. Najčitanija knjiga je Emira Kusturice "Sto jada", omiljena je i Gordana Čirjanić sa romanom "Mreža", Nora Roberts - kaže nam Kristina Arsenović, bibliotekar u šabačkoj biblioteci.

Nije neobično da Šapčani uzimaju i stručnu literaturu, najčešće iz oblasti psihologije, zdrave ishrane i drugo.

- Posebno je intersantno da sve više mladi uzimaju knjige iz biblioteke, ne samo školsku lektiru, već i druge knjige. Zanimljivo je da su ljubitelji knjiga nosili knjige i na letovanje, pa čak Kanta i Kjerkegora - kaže Arsenovićeva.

Član biblioteke sa najdužim stažom je 90-godišnja učiteljica u penziji Mara Vladić, a Šapčani su odnedavno otvorili i kutak za najmlađe članove koji idu u vrtić.

Njima je na raspolaganju mali kutak za crtanje i čitanje, kao i veliki broj slikovnica.

Ljubiteljima pisane reči na raspolaganju je 180.000 knjiga. Oni na elektronskom sajtu biblioteke u svako doba dana i noći mogu proveriti da li je knjiga koju žele da pročitaju u rafu biblioteke.

Takođe, digitalizovano je ukupno 77.152 strane, pa ko želi, ne odlazeći u biblioteku, može da pročita knjigu od svoje kuće na računaru.

Reč je o digitalnoj biblioteci na kojoj su dela iz istorije Šapca sa važnim fotografijama i zavičajnih pisaca.

(M. E.)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    23. avgust 2013 | 13:11

    Da nije posecenost narasla zbog neke Olge Miranovski, kao u "Varljivom letu"?

  • Izujedase me komarci

    23. avgust 2013 | 12:10

    Lepa vest...

  • Gandalf

    23. avgust 2013 | 13:00

    Drago mi je zbog ovoga,ipak ja sam iz Sapca,i bas su lepo sredili biblioteku..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA