SMRTONOSNI UJED: Aleksinčanin zaražen u Africi umro od malarije

 
  • 5

Saša S. (35) umro je na niškoj Infektivnoj klinici od malarije kojom se zarazio u Ekvatorijalnoj Gvineji. Utvrđeno je da je bio zaražen najopasnijom vrstom parazita, koji izaziva ovu zaraznu bolest

Aleksinčanin Saša S. (35) umro je na niškoj Infektivnoj klinici od malarije, samo desetak dana nakon povratka iz Ekvatorijalne Gvineje gde je bio na privremenom radu.  Zbog visoke temperature zbrinut je na Infektivnoj klinici niškog Kliničkog centra, ali je ubrzo preminuo.

Utvrđeno je da je bio zaražen najopasnijom vrstom parazita, koji izaziva ovu zaraznu bolest, pred kojom su lekari bili nemoćni. Ovo je prvi smrtni slučaj od malarije u istoriji niške Infektivne klinike. Infektolog Goran Mitrović objašnjava da je pacijent imao netipičnu kliničku sliku što je otežalo postavljanje dijagnoze.

- Prvi put nam se obratio 6. avgusta, zbog visoke temperature, pa smo mu naložili da uradi analize, kako bismo ustanovili od čega boluje. Dva dana kasniije smo ga primili, imao je konstantnu temperaturu od preko 39 stepeni - priča doktor Mitrović i dodaje da pacijent nije imao druge simptome tipične za malariju, kao što su drhtavica, povremeni padovi temperature, oticanje jetre i slezine.

- Kod njega se ispoljavala samo konstantno visoka temperatura i opšta malaksalost. Ubrzo je došlo do  zastoja srčanog rada, on je reanimiran, stavljen na veštačka pluća ali su mu, bez obzira na sve, otkazali vitalni organi i on je preminuo 11. avgusta – kaže Mitrović.

Skoro dve nedelje iznenadna smrt ovog mladog čoveka je bila misterija. Sumnjalo se da je stradao od groznice Zapadnog Nila, ali su rezultati bili negativni.  Mikrobiološkom analizom takozvane "guste kapi", u Institutu za javno zdravlje sada je dokazano je da je smrt nastupila kao posledica malarije.

- Ovu bolest izaziva četiri vrste parazita, a ovaj pacijent je bio zaražen najopasnijim, plazmodiumom falciparium koji je u principu otporan na većinu antimalarika – saopštio je Mitrovićš.

Supruga preminulog, Sunčica S. je u šoku zbog iznenadne Sašine smrti.

- On je prošle godine otišao u Ekvatorijalnu Gvineju, gde je radio u jednoj građevinskoj firmi. Kući se vratio 31. jula, ubrzo je počeo da se žali na visoku temperaturu, ali ga ništa nije bolelo. Otišli smo u bolnicu ne sluteći da je smrtno bolestan. Ne mogu da verujem da je ovako umro čovek koji nikada nije ni od čega bolovao – rekla je ožalošćena udovica.

Malarije nema u našim krajevima, ali je na niškoj Infektivnoj klinici pre desetak godina lečeno troje, četvoro ljudi koji su se takodje zarazili u inostranstvu. Međutim, niko od njih nije umro. Malariju prenosi jedna vrsta komaraca, Anopheles maculipennis, koja živi u skoro svim delovima sveta. Bolest se prenosi tako što komarac ujede bolesnog, a zatim zdravog čoveka.

(D.K.)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    22. avgust 2013 | 20:15

    Nemoćni ili nesposobni pitanje je!?

  • poluvreme

    23. avgust 2013 | 00:55

    a nije infektolozima palo na pamet da ga pitaju gde je putovao pa da pomisle na malariju?!

  • Pera

    23. avgust 2013 | 03:40

    Nisu ga lecili! I za taj oblik malarije postoje lekovi preporuceni od WHO, a koliko razumem on nije dobio nista. Trebali su odmah da urade test na malariju kad su znali odakle je dosao, a taj virus inace izazaziva 75% svih malarija, tako da nije neuobicajen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA