Vrhovni sud dozvolio zaštitu "Gardijanu"

 
  • 0

Advokat policije Džonatan Lejdlo je prilikom saslušanja u londnskom Vrhovnom sudu rekao da policija analizira desetine hiljada stranica ditigalnog materijala zaplenjenog od Mirande.

Britanski Vrhovni sud je dozvolio "Gardijanu" da zaštiti dokumente zaplenjene od partnera njegovog novinara koji je objavljivao informacije bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

Advokati Davida Mirande, životnog saputnika "Gardijanovog" novinara Glena Grinvalda, rekli su da zaplenjeni materijal sadrži poverljive informacije i "Gardijan" je od suda tražio da spreči vladu da "analizira, kopira ili deli" te podatke, prenosi AP.

Sud je to odobrio, osim u slučajevima "nacionalne bezbednosti". Ova odluka će važiti do 30. avgusta.

U međuvremenu, advokat britanske policije je izjavio da je Miranda kod sebe imao osetljiv materijal koji je mogao biti opasan po javnost kada je priveden na aerodromu u Londonu, navodi Rojters.

On je u nedelju devet sati ispitivan na londonskom aerodromu Hitrou, posle čega je pušten bez optužbe. Miranda, koji je putovao iz Berlina u Rio de Žaneiro preko Londona, nije optužen, a oduzeti su mu laptop, telefon i memorijske kartice.

Advokat policije Džonatan Lejdlo je prilikom saslušanja u londnskom Vrhovnom sudu rekao da policija analizira desetine hiljada stranica ditigalnog materijala zaplenjenog od Mirande.

-Ono što smo do sada pregledali, po mišljenju policje predstavlja vrlo osetljiv materijal čije bi objavljivanje bilo opasno po bezbednost građana i zato je policija pokrenula kriminalnu istragu- rekao je Lejdlo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA