Za zimnicu potrebno oko 20.000 dinara
Ove sezone se zbog niskih cena voća i povrća isplati kiseljenje krastavaca i pripremanje svih vrsta džemova, dok je kuvanje ajvara i paradajza na granici ekonomske isplativosti.
Međutim, ostavljanje zimnice, koja podrazumeva turšiju, ajvar, ljutenicu, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavčiće, pečenu papriku, ali i džem, po sadašnjim cenama potrebno izdvojiti skoro polovinu prosečne zarade u Srbiji ili oko 20.000 dinara.
Domaćice, naravno, tvrde da se ajvar koji pripreme u svojim kuhinjama i onaj sa polica u radnjama ne mogu ni uporediti. Ušteda je veća ako se potrebno voće i povrće pazari na Kvantaškoj pijaci, "na veliko", gde su cene niže za 20 do 30 odsto u odnosu na ostale gradske tržnice.
Za kilogram džema iz samoposluge mogu da se naprave bar dve tegle domaćeg pekmeza. Sa prosečnom cenom šljiva od 30 i šećera od 80 dinara, tegla džema košta oko 110 dinara. Za istu količinu ove namirnice u nekoj velikoj trgovini treba izdvojiti oko 160 dinara.
Za kilogram paradajza potrebno je izdvojiti oko 50 dinara, a litar kuvanog košta duplo više. Tegla ajvara industrijskog, poluprženog od 680 grama može da se nabavi i za 150 dinara, ali onaj pravi, domaći, koji se u našim trgovinama prodaje kao "bakin" je tri do četiri puta skuplji.
(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
/NN/
To je u gradu , a na selu je to Dzabe. Zato mars u selo svi iz grada...
Podelite komentar
Afrodita
Kazu polovina prosecne zarade 20.000RSD. Meni je to cela plata, bas me zanima iz koje drzave oni vade taj prosek???
Podelite komentar
selmo
e vala u upravu si nn niko im nije kriv sto bjeze u grad
Podelite komentar