NEMAČKA: Četiri miliona muslimana, a nijedno groblje?!

 
  • 11

Do sada u Nemačkoj nije postojalo muslimansko groblje, ali će najkasnije u novembru preminulima biti omogućeno da počivaju u mestu u kome su živeli, u skladu s njihovom religijom

Najkasnije u novembru će Skupština Severne Rajne -Vestfalije dati zeleno svetlo za izgradnju muslimanskog groblja u Vupertalu, ukoliko ništa ne krene po zlu.

Novi Zakon o pogrebima će omogućiti religioznim zajednicama i udruženjima da budu nadležni za groblja. Početkom 2014. godine trebalo bi da stupi na snagu, tako da će to biti prvo muslimansko groblje u Nemačkoj − vrata uz vrata sa grobljima za Jevreje i hrišćane.

Samir Bouaisa je građanin Vupertala marokanskih korena i njegova porodica je druga generacija koja živi u Nemačkoj. Bouisa radi u Gradskoj upravi kao šef Odeljenja za personalna pitanja, a u slobodno vreme je generalni sekretar džamije u Vupertalu. Oko deset odsto od 340.000 građana ovog grada izjašnjavaju se kao muslimani. I dok su pripadnici tzv. generacije gastarbajtera odlazili na odmor u domovinu jednom godišnje, Bouaisa to čini svakih četiri do pet godina. Tako da održavanje grobova članova porodice biva sve teže, što je u islamu važno.

- Mi verujemo u to da se život nastavlja posle smrti. Preminuli su i dalje u porodici, tako da smo sa njima na neki način uvek povezani - rekao je Samir Bouaisa.

VEČNI MIR ZA PREMINULE MUSLIMANE

Religiozna tradicija i procedure otežavaju sahranjivanje u ovoj zemlji. Doduše na gradskom groblju u Vupertalu postoji deo za muslimane, ali je u izvesnom smislu ograničen. Na nemačkim grobljima mesto se dodeljuje na period od 25 godina, nakon toga pripadnici porodice moraju produžiti njegovo korišćenje.Na novom groblju se pretpostavlja da će zbog toga troškovi sahrane biti veći nego na gradskom groblju.

Kako će biti rešeno pitanje finansiranja još uvek je nepoznato, ali za početak će verovatno biti rešeno zahvaljujući donacijama. Vupertalska džamijska udruženja,kojih ima 15, žele da obezbede nove grobove uz pomoć jednog glavnog udruženja, a sam grad neće učestvovati u troškovima kao što to ni ne čine u slučaju crkava.

Integracija ne ide bez migranata. Udruženja pri džamijama to dobro čine i brinu o socijalnim temama. Zbog toga se podrazumeva da gledamo pozitivno na ovaj projekt - rekao je Han-Juergen Lemmer, poverenik za pitanja integracije u Gradskoj upravi.

RELIGIJSKA RAZNOLIKOST

Raznolikost religioznih zajednica u Vupertalu je postala tradicija, kao i prihvatanje i dijalog između pojedinih verskih zajednica.

- U našem gradu su nastali celi delovi grada, jer su se pojedine religiozne zajednice tamo doselile i osnovale jedan novi deo grada. To je jedan od razloga koji nama u Vupertalu omogućava da ovde planiramo izgradnju groblja na kojem mirno mogu da se susretnu svetske religije - kaže Hans Jirgen Lemer.

On kaže da ne poznaje drugi grad u kojem postoji toliko mnogo različitih religijskih zajednica. Vupertal je posle Berlina grad sa najviše grobalja u Nemačkoj, i u tome se može videti raznolikost religija.

TRI SVETSKE RELIGIJE NA JEDNOM GROBLJU

Samir Bouaisa u međuvremenu stoji na ulazu u groblje u Varesbeku ispred gvozdenih vrata, u gradskoj četvrti Vupertala. Ovo je ulaz u evangelističko-jevrejsko groblje, a 2014. godine ovde bi trebalo da bude izgrađeno i treće muslimansko groblje.

Kroz jedan jedini ulaz stizaće se na sva tri groblja, iako su groblja podeljena žicom i odvojenim prilazima.

- To bi trebalo da bude pozitivan primer za celu Nemačku. Ukoliko želimo da živimo sa integracijama, onda neko ne može da se odluči da bude Nemac samo za života, već da on i nakon smrti u drugoj domovini želi da dobije večni mir - kazao je Bouaisa.

Trenutno se obavljaju razgovori između religijskih zajednica o novom muslimanskom groblju.

- Pregovaramo sa evagelističkom zajednicom o kupovini površina za groblje koja je trenutno neiskorišćena. Razgovori još nisu okončani, ali su za sada pozitivni. Biće potrebno još malo vremena dok prvi musliman u skladu sa pravom na večni počinak ne bude zakopan u Nemačkoj - zaključuje generalni sekretar džamije u Vupertalu.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boro

    21. avgust 2013 | 20:07

    Uzurbano se ide ka islamizaciji!

  • ja

    21. avgust 2013 | 21:58

    Sve se ovo biti Turska !

  • Nikola

    21. avgust 2013 | 20:58

    I sta ce im prodor muslimna u evropu, nek se sahranjuju u svojim zemljama porekla, posle im Srbi krivi sto nisu dali turcima da prodre islam, pravice oni nas od blata, a sada nas satanizuju, zaigrace mecka i pred njihovim vratima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA