GARDIJAN: Uništavanje Snoudenovih dokumenata je besmisleno, imamo kopije!

 
  • 1

- Nastavićemo mukotrpno i strpljivo da izveštavamo o Snoudenovim dokumentima. Razlika je u tome što nećemo to raditi u Londonu - kaže urednik britanskog Gardijana Alan Rasbridžer

Urednik britanskog Gardijana Alan Rasbridžer izjavio je da je uništavanje poverljivih dokumenata bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena bilo "besmisleno", jer postoje kopije i najavio da će list nastaviti da izveštava javnost zahvaljujući tim dokumentima.

Na video snimku, postavljenom na sajtu Gardijana, Rasbridžer je izneo nove detalje u vezi sa sukobom tog lista sa britanskim obaveštajnim službama zbog obelodanjivanja američkog programa za špijuniranje građana u celom svetu.

-Nastavićemo mukotrpno i strpljivo da izveštavamo o Snoudenovim dokumentima. Razlika je u tome što nećemo to raditi u Londonu - kaže Rasbridžer pošto su britanske vlasti uništile poverljiva dokumenta koja je Snouden dostavio Gardijanu.

Rasbridžer ocenjuje da je uništavanje dokumenata "besmisleno" jer postoje kopije svega onog što je uništeno u redakciji u Londonu.

- Objasnio sam predstavnicima vlasti da imamo druge kopije u Brazilu i Americi i da neće ništa postići njihovim uništavanjem u Britaniji - opisuje Rasbridžer.

Upitan šta misli ko stoji iza ovih događaja, on je rekao da "ima osećaj da je postojala aktivna konverzacija između vladinih ministarstava, obaveštajnih službi i kabineta britanskog premijera u Dauning stritu".

Urednik Gardijana objašnjava da mu je bilo mnogo prihvatljivije da uništi hard disk sa poverljivim dokumentima nego da ih preda vlastima, odnosno američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost (NSA), za koju je radio Snouden, ili britanskoj Agenciji za komunikacije (GCHQ), što je pandan američkoj NSA.

-Onda kad je postalo jasno da će da primene zakonske mere koje bi dovele i do sudske odluke da nam se zabrani rad, odlučili smo da je bolje da ih uništimo nego da ih predamo vlastima - kaže Rasbridžer.

Za sada se povodom događaja u Gardijanu nije oglasila ni britanska vlada ni GCHQ.

Čini se da odluka uredništva Gardijana da javno objavi pretnje vlade, kao i tvrdnja lista da može da nastavi sa objavom Snoudenovih otkrića izvan Britanije, predstavljaju najnoviji korak u eskalaciji sukoba između medija i vlade oko objavljivanja materijala o tajnim državnim programima nadzora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA