Karter od Nišvila tražio kontrabas vredan 100.000 evra!

 
  • 4

Jedan od najboljih i najtraženijih kontrabasista svih vremena Ron Karter (76) tražio je od Nišvil džez festivala, na kome će nastupati, da mu obezbede kontrabas koji košta 100.000 evra

Ron Karter (76), jedan od najboljih i najtraženijih kontrabasista svih vremena, kompozitor, aranžer, vođa benda i verovatno džez muzičar sa najvećim brojem snimaka, koji će nastupiti večeras na završnoj večeri Nišvil džez festivala, tražio je od organizatora da mu obezbede kontrabas koji košta 100.000 evra!

Situaciju je izvadio Mihajlo Miša Blam koji je Karteru ljubazno ponudio svoj instrument, koji košta daleko manje ali na kojem su umeće pokazali mnogi svetski velikani džeza.

- Karter je veliki muzičar i ima zaista jedan maestralan instrument. To je kontrabas specijalne izrade sa posebnim mikrofonima u vratu. Takav instrument košta više od 100.000 evra, ali je poseban problem što ne može da se nađe da se kupi u Evropi. Ja sam mu ponudio onda moj bas na kojem su svirali čuveni Čarls Mingus, Džon Patituči i Miroslav Vitouš, i napisao mu: "Ako ti to ne odgovara, ti ponesi svoj.“ Pristao je - ispričao je Miša Blam za "Blic“.

Karter, koji je prema nekim podacima učestvovao u snimanju 2.500 albuma, nastupiće pred niškom publikom sa svojim "Golden Striker“ triom, koji još čine poznati gitarista Rasel Malone i klavirista Donald Vega.

U žižu svetske džez javnosti Kartera je lansiralo je članstvo u sastavu Majlsa Dejvisa - i to u onom čuvenom kvintetu (1963 - 1968) u kojem su bili Herbi Henkok, Toni Vilijams i Vejn Šorter. Večeras će mu biti dodeljena nagrada Nišvila za poseban doprinos džezu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic / B. J.)

Video: Dačić na 12. Globalnoj konferenciji eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA