ASANŽ: Rusi nisu ispitivali Snoudena

 
  • 4

Osnivač Vikiliksa je rekao da Rusi nisu ispitivali Soudena i da su oni bezbedniji izbor nego Hong Kong, jer se sumnjalo da bi tamošnje vlasti mogle da ga izruče Amerikancima

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž negirao je danas spekulacije da su ruske vlasti ispitivale odbeglog službenika CIA Edvarda Snoudena, i rekao da su se Rusi "ponašali dobro".

Asanž je rekao da je osoblje Vikiliksa bilo uz Snoudena otkako je napustio Hong Kong i stigao na moskovski aerodrom Šeremetjevo, gde je u tranzitnoj zoni proveo oko pet nedelja pre nego što je 1. avgusta dobio privremeni jednogodišnji azil u Rusiji.

- Od Hong Konga imamo nekog uz Snoudena sve vreme - kazao je Asanž u intervjuu australijskom onlajn listu "Ferfaks medija".

Osnivač Vikiliksa rekao je da je Rusija oduvek bila bezbedniji izbor nego Hong Kong, i Vikiliks je smatrao da bi u nekom trenutku Hong Kong mogao da izruči Snoudena SAD i da ga u međuvremenu pritvori.

Upitan da li su Snoudena ispitivale ruske službe bezbednosti, Asanž je rekao da nisu. Izjavio je da je osoblje Vikiliksa posmatralo situaciju izbliza i da su se ruske vlasti dobro ponašale.

Snouden je u SAD optužen za špijunažu jer je medijima otkrio detalje američkog tajnog programa elektronskog nadzora građana, koji sprovodi Nacionalna agencija za bezbednost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijevic

    16. avgust 2013 | 15:24

    Vrach, sta to pricas? Kad si znao tako dobro sto nisi rekao? Sto nisi skupio hrabrosti i rekao? Ili ti je omileo taj zapadnjcki " judeo-americki" novac?!

  • Vrach

    16. avgust 2013 | 12:39

    Ok, neke stvari ovde nisu jasne. I Asanz I ovaj Snouden su Amero-Judejski projekat I stvoreni su da vam otkriju toplu vodu. Ajd malo se zapitajte sta su to oni otkrili a sto vi niste znali? Ja zivim u Australiji I vidim da je ovo sve servirano I providno do maksimuma da je svaki komentar suvisan..

  • Lale85

    16. avgust 2013 | 12:33

    Cuj,nisu ga ispitali! :-D Zadrzala ga braca jer im je simpatican! :-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA