Predrasude srednjoškolaca u vezi sa HIV obolelima

 
  • 5

Kampanja koja je sprovedena u 33 srednje škole u 24 grada u Srbiji pokazala je da postoji značajan procenat onih koji nisu sigurni šta bi uradili ukoliko bi saznali da su im drug ili drugarica inficirani

Više od polovine srpskih srednjoškolaca nastavilo bi da se druži sa HIV pozitivnim osobama, trećina ne bi znala kako da postupi u takvoj situaciji, dok bi svega 10 procenata prekinulo prijateljstvo, rezultat je upitnika na koji je odgovaralo više od 1.000 učenika u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, utisak edukatora u kampanji "HIV ključne reči - Zaštiti se znanjem", koja je sprovedena u 33 srednje škole u 24 grada u Srbiji, a u kojoj je učestvovalo 1.092 učenika, kada je u pitanju odnos prema ljudima koji žive sa HIV-om i dalje postoji značajan procenat onih koji nisu sigurni šta bi uradili, ukoliko bi saznali da su im drug ili drugarica inficirani HIV-om.

"Druženje ne bi prekinulo 57 odsto anketiranih učenika, 33 procenta ne zna kako bi reagovalo, dok 10 odsto ima diskriminatoran stav", navodi se u saopštenju.

Edukatori smatraju da se ovim specijalnim časovima ipak uticalo i na promenu stava učenika u pravcu povećanja tolerancije prema osobama koje žive sa HIV-om.

"Kod mladih je često prisutno nedovoljno znanje, nepotpuno ili netačno informisanje, posebno o tabu temama", istakao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije doktor Dragan Ilić.

Analiza ulaznih upitnika, koji su učenici popunjavali na početku časa, pokazala je da 91 odsto mladih zna da se HIV ne može preneti rukovanjem, 78 odsto da se HIV ne može preneti upotrebom iste čaše, a 86 odsto zna da je kondom najsigurnije sredstvo zaštite od HIV-a.

Gledano u celini, učenici najmanje znaju o tome da li je AIDS izlečiv (53 odsto je dalo tačan odgovor) i da li insekti mogu preneti HIV (64 odsto je dalo tačan odgovor).

U kampanji "HIV ključne reči - Zaštiti se znanjem", osim Ministarstva zdravlja, učestvovalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta, a realizovana je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", institutima / zavodima za javno zdravlje, kancelarijama za mlade i udruženjima.

Kampanja je realizovana kroz HIV projekat Ministarstva zdravlja koji se finansira iz donacije Globalnog fonda za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    12. avgust 2013 | 15:14

    Srbistan

  • Delija

    12. avgust 2013 | 19:06

    Ma mi smo narod sa najvise predrasuda i svi nam navodno smetaju. A to sto smo upravo mi ti koji smo primitivci, koji se tucemo bez razloga, koji upadamo na fudbalski teren i tek tako, bez posledica mozemo da tucemo fudbalere, mozemo da se na sred ulice poubijamo i nikom nista, mi smo ti gde se zakoni ne postuju, gde deca vise nisu deca, gde vlada nasilje, korupcija i sl...e mi smo takvi bas idealni? Ali zato ako je neko bolestan, odmah hajka na njega. Sramota...

  • @karleusastar

    13. avgust 2013 | 02:39

    I da li je HIV izlečiv? I mogu li ga preneti insekti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA