Od početka godine štrajkovalo 45.000 radnika!

 
  • 0

- Država mora da kontroliše da li gazde ispunjavaju obaveze prema zaposlenima. Ali i poslodavci moraju već jednom da shvate da je primarno da radnicima daju platu - kaže državni sekretar Zoran Martinović

Od početka ove godine u Srbiji je štrajkovalo 45.000 radnika!

Do jula meseca zabeležena su 42 štrajka i 6 protesta, pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

- Većina štrajkova i protesta organizovana je u preduzećima u Somboru, Šapcu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Vranju, Nišu i Čačku. Prednjačili su radnici firmi iz metalske i građevinske industrije, a protesti nisu jenjavali ni kod poljoprivrednika i ni kod putara - kažu za Telegraf u SSSS.

U 2012. u Srbiji je održano ravno 103 štrajka i 60 protesta, u kojima je učestvovalo 100.000 zaposlenih.

- Najmasovniji su bili štrajkovi zdravstvenih radnika, u kojima su učestvovale 264 zdravstvene ustanove i 65.000 radnika. Po masovnosti su se izdvojili i poljoprivrednici iz Vojvodine i centralne Srbije, koji si organizovali proteste širom zemlje. Najčešći zahtevi štrajkača tiču se isplate zarada koje su u nekim slučajevima kasnile mesecima, pa i godinama, isplatu toplog orboka, prevoza, overu zdravstvene knjižice i uplatu doprinosa - navode u SSSS.

Štrajkova je više bilo prošle godine, nego 2010. i 2011, kada je učestvovalo oko 26.000 ljudi, odnosno 60.000 radnika.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović smatra da je to dosta visoka cifra štrajkača u Srbiji, naročito zato što radnici samo traže ono što im je zakonom zagarantovano − platu.

- Dosta zabrinjava da čak 45.000 radnika pokušava da dođe do svojih osnovnih prava. Radnici u Srbiji  izlaze na ulice i bune se, jer ne primaju platu ili im se ne uplaćuju porezi i doprinosi - kaže za Telegraf.rs Martinović.

Prema njegovom mišljenju zbog toga je neophodna ozbiljna disciplina u isplati svih obaveza poslodavaca prema radnicima.

- Država tu ima presudnu ulogu jer može da kontroliše, uz pomoć raznih inspekcijsksih službi, kako se gazde u firmama odnose prema zaposlenima. Ali isto tako i poslodavci moraju već jednom da shvate da je primarno da radnicima obezbede platu - navodi Martinović.

Da je muka velika, pokazuje i to da su se neki radnici u prošlosti odlučivali na radikalne pozete.

Jedan od "najpoznatijih" štrajkača, svakako je Zoran Bulatović iz Novog Pazara, koji je 2009, protestujući zbog nebrige države prema tekstilcima, odsekao sebi prst leve ruke.

- Ovo je moja hrana. Ovo ću da pojedem - rekao je tada Bulatović okupljenima u prostorijama udruženja, vadeći iz parčeta hartije svoj prst. Bulatović je potom pojeo prst, a nakon nekoliko dana izjavio je da je spreman da odseče i ruku i pošalje je u Vladu Srbije.

(N. Sekulić)

Video: Bejbi Lazanja: I dalje sam samo klinac iz Umaga, bitno mi da imam za vodu i struju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA