Ustoličenje vladike Atanasija Rakite (FOTO)

 
  • 0

Ustoličenje u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla prisustvuju patrijah Srpske pravoslavne crkve Irinej, vladike SPC i crkveni velikodostojnici predstavnici katoličke i muslimaske vere

Ustoličenje episkopa Atanasija Rakite u tron vladike bihaćko-petrovačkog počelo je danas u služenjem Svete arhijerijske liturgiije u Bosanskom Petrovcu u sedištu te eparhije.

Ustoličenje u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla prisustvuju patrijah Srpske pravoslavne crkve Irinej, vladike SPC i crkveni velikodostojnici predstavnici katoličke i muslimaske vere. Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i savetnice predsednika Srbije Jasmina Mitović Marić i Stanislava Pak prisutvuju ustoličenju Rakite u tron vladike bihaćko-petrovačkog.

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, koji i upravlja eparhijom, poručio je prilikom dočeka patrijarha i novog vladike, da je ovo istorijski dan i za eparhiju i za njen narod. On je rekao da ustoličenje nije samo ceremonijalni čin, već i uvođenje episkopa u njegove obaveze dužnosti i odgovornosti.

Episkop Atanasije Rakita obavljao je do sada dužnost episkopa hvostanskog, vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, punih 14 godina. Vladika Atanasije je drugi arhiepiskop na upravljanju bihaćko-petrovačkom eparhijom koja je ustanovljena pre 22 godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA