NA PUTU DO MORA: Strani turisti sve više posećuju motel Predejane

 
  • 12

Motel koji se nalazi pored Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri, svakog dana tokom leta poseti između 5.000 i 7.000 gostiju. Za Predejane znaju turisti iz Holandije, Nemačke, Švajcarske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Rusije i svih bivših republika SFRJ

Sve veći broj stranih turista svraća u varošicu Predejane kod Leskovca, a najveći broj onih koji su na proputovanju odseda ili pravi pauzu u restoranu ili na bazenu motela "Predejane". Motel koji se nalazi pored Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri, svakog dana tokom leta poseti između 5.000 i 7.000 gostiju. Za Predejane znaju turisti iz Holandije, Nemačke, Švajcarske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Rusije i svih bivših republika SFRJ.

- Rekli su nam prijatelji da na putovanju ka Grčkoj obavezno svratimo u Predejane i da se dobro odmorimo. Ne samo da smo se dobro odmorili, već smo probali i izuzetne specijalitete. Svratićemo i u povratku - priča Švajcarkinja Lola poreklom iz Makedonije, dok sa decom i suprugom doručkuje domaće kiselo mleko i kajmak.

Bašta restorana je skoro uvek puna gostiju, a oni koji su i ranije boravili u Predejanu nemaju dilemu oko menija.

- Iz Skoplja smo i uvek kada prolazimo ovim putem svraćamo u Predejane na lepinju sa kajmakom i naravno na leskovački roštilj. Cene su nešto niže nego kod nas u Skoplju, a usluga je veoma dobra - veli Zoran Nikolovski.

Najveće gužve su kada se u grčkim letovalištima menjaju smene gostiju. Zaposleni kažu da tada usluže i do 10.000 gostiju za 24 sata.

- Kada su smene, nema odmora, jer ovde napravi pauzu oko 80 autobusa i više stotina automobila. Sve njih treba uslužiti što bolje i što brže, a da kvalitet ostane isti. Nije nimalo jednostavno, ali zahvaljujući dobrom radu ovog leta smo imali više poseta nego ikada ranije. Pored toga, turiste privlače i naše cene koje nismo menjali već tri godine - objašnjava šef restorana Dragan Filipović.

Cena leskovačke pljeskavice od orginalnog mesa je 240 dinara, lepinje sa kajmakom 200, a kiselo mleko u zemljanom ćupu staje 100 dinara. Menadžment hotela u šali komentariše da ne menjaju cene, jer su gosti navikli na njih.

U motelu je zaposleno oko 150 konobara, kuvara i pomoćnog osoblja. Meštani Predejana jedino zaposlenje i mogu da dobiju u motelu, jer u toj varošici ne radi ni jedna druga firma.

- Meni je sin zaposlen u motelu i da nije njegove plate ne znam kako bi opstali. Motel je iškolovao mnoge meštane Predejana koji su lekari, profesori, inženjeri. Ako novi auto-put prođe dalje od Predejana, onda će se mesto ugasiti - komentariše meštanin Velja Stanković.

Motel "Predejane" izgrađen je pre pola veka na pola puta od Beograda do Soluna. U Predejanu živi oko 1.500 stanovnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    10. avgust 2013 | 20:05

    Nadrkani konobari, kiseli cevapi, skupo ko vatra. Ljudi svracaju iz navike vise...

  • Matori

    10. avgust 2013 | 18:41

    Četvrtak 08. avgust pre podne motel Predejane. Espreso kafa, dva mala vinjaka, koka kola i biter lemon u malim flašicama 1.400,00 dinara. Od muva i osa ne može da se živi. Isti datum, Vranje uveče. Jako lep kafić u centru sa dva ogromna TV-a, klimatizovan, utakmica. Espreso, litar kisele, 3 piva sve ukupno 480 dinara. Vi koji putujete za Grčku, mislite o tome. To je samo 50km dalje.

  • Mima

    10. avgust 2013 | 19:51

    Propaganda ! Ja zivim u Vladicinom Hanu...njihova terasa moze, odjednom, da primi oko150 gostiju. Ako rucaju, za porucivanje, spremanje obroka i degustaciju, potrebno je najmanje sat vremena. Kada se to preracuna, dnevno nemoze biti vise od 3000 gostiju sa sve kaficama. Kvalitet hrane osrednji, usluga mrsava ali zato cene "debele". Stvar je upravo u novom autoputu koji treba da zaobidje ovaj motel pa sada rade reklamu kako bi isti vratili na "njihov" put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA