Lekovi za šest meseci poskupeli 9,1 odsto!

 
  • 0

Procenjuje se da su cene lekova koji se izdaju bez recepta i slobodno se formiraju, povećane za 2,7 odsto, dok su cene lekova koji se izdaju na recept i utvrđuje ih vlada, veće za 12,5 odsto

U prvom polugođu, cene lekova porasle su za 9,1 odsto, što je tri puta više od rasta potrošačkih cena od tri odsto, u odnosu na isti period lane, pokazuje analiza Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.

Procenjuje se da su cene lekova koji se izdaju bez recepta i slobodno se formiraju, povećane za 2,7 odsto, dok su cene lekova koji se izdaju na recept i utvrđuje ih vlada, veće za 12,5 odsto.

Rast cena lekova koje utvrđuje vlada rezultat je, pre svega, povećanja cena lekova za 6,4 odsto krajem 2012. godine, a koje je statistika evidentirala u januaru 2013, jer je tada stupio na snagu Pravilnik o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koji je omogućio promene njihovih cena.

Rast cena je delimično rezultat povećanja cena pojedinačnih lekova, radi otklanjanja dispariteta cena i omogućavanja redovnog snabdevanja tržišta, pre svega diazepama i i dilacora, koji čine više od trecćine lekova, čije cene kontroliše vlada.

U junu su cene svih lekova snižene u proseku za 2,3 odsto, po osnovu pada kursa evra u odnosu na dinar, što statistički nije evidentirano u celosti. Vlada je u januaru i martu donela Izmene Odluke o najvišim cenama lekova na recept, kojima su utvrđene cene za ukupno 273 novih lekova, koji su dobili dozvolu za promet - 78 u januaru i 195 u martu.

Među novim lekovima je 17 novih molekula (originalni lekovi za lečenje dijabetesa, hepatitisa C, hronične opstruktivne bolesti pluća, melanoma, šizofrenije...). Izmenama su povećane cene za 100 lekova i snižene za 31.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA