ZAJAČA: Pad nivoa olova u krvi kod dece

- Nivo olova u krvi kod dece iz Zajače, Paskovca i Gornje Borine smanjen za 62 odsto, dok je kod jednog deteta došlo do povećanja - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić

  • 0

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da je nivo olova u krvi kod dece iz Zajače, Paskovca i Gornje Borine smanjen za 62 odsto, dok je kod jednog deteta došlo do povećanja.

Prema njegovim rečima, na teritoriji mesta Zajača, koje je i najugroženije, uzet je uzorak krvi 74 dece uzrasta od godinu dana do 16 godina, od kojih je 53 radilo nalaze i prošle godine, a prosek umanjenja nivoa olova u krvi je oko 35 odsto.

Ilić je rekao da, prema poslednjim nalazima čija je kontrola vršena u Sloveniji, 44,5 odsto dece ima ispod 10 mikrograma olova po decilitru krvi, 31,4 odsto imaju 10 do 15 mikrograma, 14,8 odsto dece imaju 15-20 mikrograma, dok 9,3 odsto imaju više od 20 mikrograma olova po decilitru.

Za svako dete uz individualni nalaz će biti priložen tekst sa jasnim preporukama o daljem postupanju, objasnio je Ilić i najavio da će deca periodično raditi kontrolne nalaze kako bi se dalje pratilo njihovo zdravstveno stanje.

Ilić smatra da je do poboljšanja zdravstvenog stanja kod dece došlo zbog manje izloženosti olovu, usled zastoja u radu fabrike, kao i niza predloga i mera za individualno postupanje i održavanje visokog nivoa higijene, kojih su se stanovnici tog mesta pridržavali.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović je rekao da svi mogu da budu zadovoljni što postoje tendencije smanjenja nivoa ovog metala u krvi kod dece, ali da treba ukazivati i roditeljima i deci na preventivne aktivnosti koje treba preduzimati.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA