Bez TV pretplate nema Lige šampiona!

 
  • 22

RTS i RTV bi ubuduće morali da utakmice fudbalske Lige šampiona ili holivudski hit film, plaćaju iz sopstvenih marketinških prihoda, za šta javni servisi nemaju dovoljno novca

Odluka Vlade Srbije da prebaci RTS i RTV Vojvodine na državni budžet izazvala je zabrinutost među predstavnicima EU koji se bave slobodom medija, saznaje "Danas".

Naime, oni strahuju da bi unošenjem državnih para moglo da dođe i do pokušaja političke kontrole uređivačke politike Javnog servisa, što je suprotno svim standardima EU.

I među našim stručnjacima mnogi su sličnog mišljenja.

Jedan od velikih problema, pre svega za gledaoce, predstavljaće i to što RTS i RTV ne bi ubuduće smeli da kupuju komercijalne sadržaje državnim novcem, odnosno morali bi da kupovinu programa kao što su utakmice fudbalske Lige šampiona ili holivudski hit filmovi, takozvani blokbasteri, plaćaju iz sopstvenih marketinških prihoda, za šta javni servisi nemaju dovoljno novca.

To praktično znači da će RTS i RTV morati da razdvajaju prihode i da za svaki dinar objašnjavaju gde je utrošen. U EU napominju za "Danas" da nema idealnog rešenja za RTS i RTV, ali da je za "EU jako važno da opstanu javni servisi“ i da "imaju dugoročan i stabilan priliv novca", kao i da se za "RTV Vojvodine nađe kvalitetno rešenje“, jer je reč o Javnom servisu veoma važnom za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina.

Nacrti zakona o elektronskim medijima i o javnim servisima trebalo bi da budu objavljeni danas ili sutra, prema najavama pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića, kada će ujedno i početi javna rasprava o rešenjima kako regulisati ovu oblast. Ovim zakonom, podsetimo, predviđa se ukidanje pretplate za Javni servis, a RTS i RTV će se u periodu od dve godine finansirati iz budžeta, o čemu je "Danas" prvi pisao.

Rebalansom budžeta za ovu godinu u okviru sredstava Ministarstva finansija i privrede predviđeno je 2,4 milijarde dinara, odnosno 24 miliona evra za finansiranje Javnog servisa, rečeno je za "Danas" ranije u Ministarstvu finansija. Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, koji već neko vreme upozorava da je ova medijska kuća na rubu egzistencije, napomenuo je da je za funkcionisanje Javnog servisa neophodno bar 80 miliona evra godišnje.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas / Aleksandar Roknić)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    6. avgust 2013 | 23:48

    Ha, ha holivudski hit film. To niko u Srbiji nije video na rts-u. Liga šampiona treba da bude na B-92, imaju normalne sportske novinare i komentatore, za razliku od onih sa rts-a.

  • BgPetar

    6. avgust 2013 | 23:44

    Jos bolje prenosice B92 ili Prva,smucio mi se RTS,placeni su kao doktori nauka a obicni novinarcici...

  • zoki nis

    7. avgust 2013 | 00:02

    Ima na areni. Za te pare na optv ima 150 kanal

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA