Blokiran račun Doma zdravlja u Ćupriji

 
  • 6

Račun je u blokadi za oko osam miliona dinara, dok su ukupna dugovanja daleko veća - preko 200 miliona. Najveći problem - višak radnika koji nije ugovoren sa Republičkim fondom

Zbog duga prema farmaceutskoj kući "Velefarm" već skoro mesec dana blokiran je račun ćuprijskog Doma zdravlja. Račun je u blokadi za oko osam miliona dinara, dok su ukupna dugovanja daleko veća - više od 200 miliona.

- Osim duga za lekove, ustanovu guši i enormni broj prekobrojnih radnika. To je glavni problem koji treba rešavati - izjavio je predsednik SO Ćuprija Dragan Nikolić u ime osnivača.

Ćuprijski dom zdravlja ima 301 zaposlenog, a Fond zdravstvenog osiguranja "vidi" i plaća samo 185. Ostali su neugovoreni sa fondom, a ustanova nema dovoljno sopstvenih sredstava da ih plaća. Deo zaposlenih zato uopšte ne prima platu ili prima minimalac, zbog čega su ih neki radnici tužili, pa i to dodatno povećava dug.

- Od 120 radnika, koliko ih je višak, samo tridesetak je zdravstvene struke. Ostali su administrativci i drugi nemedicinski kadar, što dodatno otežava situaciju. Jedin izlaz je da im ponudimo socijalni program, a da ostali, koji mogu, odu u penziju. Tako će se kasa Doma zdravlja rasteretiti - kaže Nikolić.

On dodaje da će se blokada računa rešiti narednih dana jer se pitanjem dugovanja za lekove bavi država, ali da je višak radnika dugoročno mnogo značajniji problem.

Zaposleni u Domu zdravlja ističu da je svaka nova lokalna vlast tu udomljavala "svoje". Naročito je mnogo ljudi primljeno odjednom 2008. godine, kada se ustanova odvojila od bolnice.

Tadašnji predsednik opštine dr Ljubomir Marić bio je istovremeno i vršilac dužnosti direktora, pa je čak devedesetak radnika zasnovalo radni odnos u jednom "paketu".

Dr Zaim Siarić, predsednik sindikata "Nezavisnost", navodi da opštinska vlast do sada nije htela da se bavi "prekobrojnima", ali da je to sada nužnost.

- Ohrabrujuće je što je za vršioca dužnosti direktora postavljen jedna od nas, specjalista opšte medicine, dr Mirjana Miletić. Ovo je prvi put da direktor bude neko "iz kuće", pa se nadamo da će interesi ustanove i pacijenata biti na prvom mestu - kazao je Sijarić.

(Z. R. P.)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miroslav

    5. avgust 2013 | 15:44

    Sto puta sam napisao da je najveca korcija u cupriskoj bolnici nedaj boze da tamo zavrsis a da nemas 500- 1000.- eura u dzep mrtav si brate i to za kratko vreme.

  • Stockholm

    5. avgust 2013 | 14:17

    I ostavite vise Ljubu Marica da pociva u miru.....sram vas bilo!

  • Petko

    5. avgust 2013 | 12:05

    DZ Priština u Gračanici već skoro 5 god u blokadi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA