BiH želi uvid u Titove sefove

 
  • 15

Pretpostavlja se da je u sefovima nekadašnjeg predsednika SFRJ u Narodnoj banci Srbije, otvorenim u aprilu, pronađeno mnogo više od 30 kilograma zlata

Pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine SFRJ rekao je da će BiH tražiti da se objavi sve u vezi sa sadržajem sefova Josipa Broza Tita.

Zenit Kelić je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu sastanka Zajedničkog komiteta za raspodelu imovine bivše SFRJ, zakazanog za 16. i 17. septembar u Sarajevu.

- Ukoliko se pokaže tačnom informacija da je zlato pronađeno u sefovima deo nekadašnjih državnih rezervi, ono pripada svim bivšim jugoslovenskim republikama, danas samostalnim državama - izjavio je Kelić, dodajući da su predstavnici Slovenije već potvrdili dolazak na sastanak.

List navodi da se pretpostavlja da je u sefovima nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Narodnoj banci Srbije, otvorenim u aprilu, pronađeno mnogo više od 30 kilograma zlata.

Pronađeno zlato iz sedamdesetih godina prošlog veka uzeto je iz državnih rezervi kako bi stajalo na raspolaganju direktno Titu i rukovodstvu zemlje u slučaju nepredviđenih okolnosti kao što je agresija.

Zasad nema zvaničnih informacija o pronađenim vrednostima, jer tročlana državna komisija, koja je u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića otvorila sefove, tri meseca pošto je izvršila uvid u Titove dragocenosti nije objavila njihov sadržaj, navodi sarajevski dnevnik.

Kelić je potvrdio da je BiH već tražila od Srbije podatke o sadržaju sefova, ali da odgovor od savetnika predsednika Srbije i predstavnika u Zajedničkom komitetu za sukcesiju Olivera Antića nisu dobili.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. avgust 2013 | 12:49

    Dobice te kafu sa ratlukom uz nekada tradicionalni bratski osmeh...

  • Delija

    2. avgust 2013 | 12:53

    Sve drzave koje su htjele napustit Sfrj, nemaju prava sta da traze od zvanicnog naslednika SRBIJE! Trazite u turskoj blago i dukate, kao Hrvati i Slovenci od austrije i madjarske!

  • ,mirela,

    2. avgust 2013 | 14:57

    E moj,milane,,i da ima 100 kg,zlata,,,mene i tebe,i narod srbije,Nece zapasti,ni olovka i gumica,,,,a,kamo Li nesto više,,,zato se ne zderi oko toga,,,ja mislim da u tim sefovima,nista i nema ,,otišlo je to ,za, vile,po inostranstvu,,ovdašnjim predsednicima,,,a jadni nikolić,došao za prazan sef,,teško ga je sad napuniti,i narod nahraniti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA