Porođaj za vikend kao noćna mora

 
  • 16

Prošlog vikenda kada je dr Zagorka Milovanović odbila da uradi carski rez Branislavi B., majci blizanaca, nakon čega je jedna beba umrla, dežuralo je svega osam ginekologa od 80, koliko ih ima u porodilištu GAK "Narodni front"

U GAK "Narodni front", u kome je za vikend umro jedan blizanac, vikendom dežura samo osam do devet lekara od ukupno 80, koliko ih ima radnim danima u tom porodilištu. Slična situacija je i u ostalim porodilištima u Srbiji, objavio je "Blic".

Kako se zna da su porodilišta gotovo prazna neradnim danima, nema trudnice koja ne moli Boga da porođaj ne krene za vikend.

Prošlog vikenda kada je dr Zagorka Milovanović odbila da uradi carski rez Branislavi B., majci blizanaca, nakon čega je jedna beba umrla, dežuralo je svega osam ginekologa. Prof. dr Željko Miković, koji je tog vikenda bio glavni dežurni, kaže da taj broj lekara može da pokrije sve pacijente u bolnici.

- Vikendom se ne rade pregledi i operacije, primaju se samo hitni slučajevi. Dežurstvo je velika odgovornost i, kada se završi, osećaj je kao da ste izašli iz rudnika - kaže dr Miković.

Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević kaže da je po pitanju dežurstava situacija kritičnija u unutrašnjosti.

- Neke bolnice prestaju da plaćaju dežurstva lekarima jer je za to budžet smanjen. U tim bolnicama uvedena je pripravnost, odnosno lekar nije u bolnici, već je kod kuće, a u bolnicu se poziva samo kada je nešto hitno - kaže dr Radosavljević.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

 

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ducker

    2. avgust 2013 | 01:02

    Pa da. Vas 80. placeno da spavate. A za tu doktorku...zna se sta zasluzuje

  • Marija

    2. avgust 2013 | 02:53

    Osam lekara i najmanje deset babica je dovoljno za dežurstvo.Na žalost, ne radja se mnogo beba. Lekar je angažovan desetak minuta oko porodjaja, i eventualno još pet min, da zasije! Ne bi imali potrebe ni da šiju kao singerice, kad ne bi krvnički sekli svaki porodilju. Za blizance se zna pravilo, ako su dovoljno razvijeni, a porodjaj se odlaže, jači se bori za opstanak! To je priroda. Nije moguće, da doktorka to nije znala. Na hirurgiji je isto, ako se slomite u udesu, recimo u petak, krpe vas tek u ponedeljak. Mnogi su zbog toga ostali invalidi. Radi li nešto ministarka zdravlja, ili se šeta samo po preduzećima u novogodišnjim kompletima i podne!?

  • milica

    2. avgust 2013 | 01:11

    Evo ja sam iz unutrasnjosti, kod nas ginekologa vikendom nema u porodilistu. Babice te poradjaju, naravno one mogu da pozovu doktora kuci ali on cesto odbija da dodje jer mu se to ne placa, pa ko ziv ko mrtav!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA