NAGRADA - JAGNJE I PRASE: Ko će biti novi Stanojev harambaša (FOTO)
U selu Glibovcu kod Smederevske Palanke tokom narednog vikenda održava se kulturno-sportska manifestacija “Dani Stanoja Glavaša”, u čast čuvenog vojvode iz Prvog srpskog ustanka rodom iz ovog sela Stanoja Stamatovića Glavaša (1763-1815).
- Centralni događaj manifestacije biće takmičenje za osvajanje titule “Stanojev harambaša”, u kojoj će se učesnici nadmetati u disciplinama skok u dalj, bacanje kamena s ramena, borba na gredi, nadvlačenje klipka, obaranje ruku, rvanje i bacanje potkovice. Najbolji takmičari dobiće tradicionalne nagrade − jagnje i pečeno prase - najavljuju organizatori.
Održavanjem ove manifestacije, žitelji Glibovca čuvaju uspomenu na vojvodu Glavaša, koji je bio jedan od kandidata za vođu Prvog srpskog ustanka. Međutim, po njegovom predlogu, ovu pobunu protiv Turaka predvodio je Karađorđe. Glavaš se naročito istakao u borbama koje su vođene na Deligradu i u opsadi Beograda.
U septembru 1806. godine oslobodio je Prokuplje od Turaka, a narednog dana i Kuršumliju. Godine 1813. godine bio je jedini viđeniji Srbin koji je ostao u zemlji jer su se ostali, zajedno sa Karađorđem, sklonili u Austriju, pošto su Turci te godine prešli Drinu i zauzeli Smederevo.
Kao zapovednik žandarmerije ubijen je 25. februara 1815. godine, na jednoj svadbi u Baničini, po nalogu Sulejman paše, kako bi bio sprečen da učestvuje u Hadži-Prodanovoj buni.
Iz sela Baničina njegovi posmrtni ostaci preneti su u rodno selo Glibovac, dok su njegovu glavu Turci odneli u Beograd, gde je, po pašinoj zapovesti, nataknuta na kolac i istaknuta na Kalemegdanu, da bi kasnije bila preneta i sahranjena pored tela.
(D. K.)
Video: Srbijavoz preporučuje putnicima da karte kupuju putem mobilne aplikacije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
prase i jagnje
= pragnje
Podelite komentar
nezadovoljština
Ovako mlitav se nikada neću najesti. Vreme je da se nešto menja.
Podelite komentar
G-Man
Svaka cast na ocuvanju tradicije...
Podelite komentar