Od Hrvata siromašniji samo Rumuni i Bugari

 
  • 7

U poređenju sa 11 bivših komunističkih država srednje i jugoistočne Evrope, koje su danas u Uniji, hleb i žitarice skuplji su samo u Sloveniji

Cene hleba i žitarica u Hrvatskoj približile su se evropskom proseku, iako Hrvati spadaju u najsiromašnije građane među 28 članica Evropske unije.

U poređenju sa 11 bivših komunističkih država srednje i jugoistočne Evrope, koje su danas u Uniji, hleb i žitarice skuplji su samo u Sloveniji.

Čak i znatno bogatiji građani Velike Britanije i Holandije kupuju osnovnu hranu po nižim cenama od hrvatskih, prema podacima Eurostata za 2013. godinu.

Slično je s ostalim prehrambenim proizvodima, pićima, mesom, mlekom, sirom i jajima. Cene tih proizvoda u Hrvatskoj kreću se od 75 do 103 odsto od evropskog proseka.

Hrana i bezalkoholna pića najskuplja su u Danskoj, gde iznose 143 posto od proseka Evropske unije, a najjeftiniji su u Poljskoj, 61 posto.

U Hrvatskoj su cene hrane na nivou od 92 odsto evropskog proseka.

Iako su hrvatske plate najveće među 11 novih članica Unije posle Slovenije, standard ne prati taj odnos. Prema iznosu BDP po stanovniku, sve centralnoevropske države pretekle su Hrvatsku, tako da su od Hrvata, danas bogatiji građani svih članica EU, osim Rumunije i Bugarske.

Iz podataka Eurostata o ličnoj potrošnji po stanovniku, Hrvatska je pala na 59 odsto evropskog proseka i od nje, u Evropskoj uniji, manje troše samo Rumuni (48) i Bugari (49).

(Telegraf.rs / Izvor: seebiz.eu)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    31. jul 2013 | 16:04

    A zašto mene uopšte treba da zanima Hrvatska? Verovatno bi to trebalo da mi bude bitnije od toga kako mi živimo u Srbiji. Zašto niste uporedili Hrvatsku sa nama? Nešto sumnjam da bolje živimo od njih obzirom da sam skoro negde pročitao da je prosečna plata u Hrvatskoj oko 740 evra (ne znam da li je podatak tačan). Okrenimo se sebi i radu i pustimo njih da se bave svojim problemima.

  • vuk

    31. jul 2013 | 16:06

    Rumuni i Bugari su u srcu i dusi bogati to je naj bogastvo

  • Markeđanii

    31. jul 2013 | 16:39

    Bravo za komentar Vladimire.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA