ZBOG NEBEZBEDNIH RINGIŠPILA: Vlasnicima preti pet godina robije!

 
  • 0

Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Podsećamo vas na sve nesreće na ringišpilima u Srbiji u poslednje vreme

Miroslav Nikolić, vlasnik ringišpila koji se srušio u blizini mesta Malo Crniće, kada je povređeno desetoro dece, mogao bi da bude osuđen na pet godina zatvora.

Naime, Nikolić je ubrzo po izbijanju incidenta uhapšen, što ga je spasilo linča od strane roditelja, i osumnjičen za krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Ovo delo regulisano je članom 278 Krivičnog zakonika Srbije:

- Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ukoliko se dokaže da je Nikolić ovo delo ipak počinio iz nehata, robija bi mogla da bude prepolovljena.

Podsetimo, sličan incident dogodio se na izletištu Borići u Sokobanji, 31. marta ove godine, kada je devetoro učenika  povređeno, od kojih jedno dete teže. Povrđena deca su zbrinuta u Kliničkom centru u Nišu, a vlasnica ringišpila i jedan radnik su lišeni slobode.

Ovi događaji, koji su u velikoj meri zabrinuli srpsku javnost, samo su deo niza sličnih nesreća koje su se dogodile u prethodnih 16 godina.

Tako je, na primer, na sajmu, održanom 7. jula 2009. na Ivanjdan u Baroševcu, u Kolubarskom okrugu, počeo je da pada deo konstrukcije ringišpila, ali je reagovao jedan od posetilaca koji ga je rukama pridržao da ne padne. Deca su brzo izvučena iz ljuljaški i sve je prošlo bez posledica, za razliku od Niša, gde je polovinom avgusta 2006. godine dete posle pada sa ringišpila polomilo ruku.

U mestu Hanifići, opština Kotor Varoš, 18. jula 2009. godine u padu ringišpila lakše je povređeno devetoro od petnaestoro dece, koliko ih je bilo na ringišpilu u vreme nesreće.

Na ringišpilu u Kosovu Polju, 23. maja 1997. godine, tri osobe su poginule, a dve povređene od strujnog udara. Nastradali su pokušavali da lutku okačenu na metalnu šipku približe deci koja su se vozila u korpama ringišpila. Šipka je dodirnula vod dalekovoda pod naponom od 10.000 kilovolti.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA