SRBIJA ČEKA ZAHLAĐENJE: Gradovi pusti, svi na kupalištima!

 
  • 0

Vrh toplotnog talasa danas zahvatio celu zemlju, u pojedninim gradovima temperatura doseže 42 stepena. Lekari savetuju boravak u klimatizovanim prostorijama, lagane obroke i unošenje veće količine vode

Vreli talas koji je zahvatio Srbiju bukvalno je opusteo gradove. U Beogradu, Somboru, Loznici i Valjevu u 15 sati RHMZ je izmerio 39 stepeni, a u pojednim gradovima Srbije temperatura će danas dostići i neverovatna 42 stepena. Od 13 sati ispod 30 stepeni bilo je samo na Kopaoniku. Ni našim komšijama u Banjaluci nije lako, tamo je danas izmereno čak 50 stepeni.

Na užarenom betonu danas boravi samo ko mora. Centar Beograda je tokom dana bio potpuno prazan, dok su velike gužve primećene na gradskim kupalištima i bazenima. Na Adi Ciganliji primećen je znatno veći vroj kupača nego prethodnoh dana. To kupalište bi danas moglo da poseti  između 75.000 i 95.000 ljudi, kao što je to bio slučaj i tokom vikenda. O kupačima će danas brinuti 50 spasilaca, što je maksimalan broj za očekivano najveću posetu, dok će ekipe Hitne pomoći dežurati u punom sastavu sa tri ambulante i dva vozila.

Ekipa Hitne pomoći je u Beogradu do 13 sati obavila 62 intervencije, od čega 21 na javnom mestu i to uglavnom zbog kolapsa. Ipak rekorder po pozivima Hitne pomći za sada je Subotica, čija je služba do sada primila 200 poziva. U većini gradova širom Srbije postavljene su cisterne sa vodom, kako bi se građani osvežili.

Doktorka Nada Macura iz Hitne pomoći kaže da će danas biti najteže otići na posao i vratiti se s posla i apeluje na zaposlene da se pridržavaju upustava:

- Kada se ljudi budu vraćali s posla, moraće da vode računa da ne stoje na jednom mestu već da se šetkaju. Nikako stajati kao ukopan, zbog periferne cirkulacije. Ljudima koji se vraćaju s posla mora se obezbediti neki komfor u prevoznim sredstvima, kao na primer da nema gužve. Onima koji ne idu na posao svakako preporučujemo da u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati ne izlaze iz svojih kuća - kazala je Macura.

Ona je napomenula da se ne treba plašiti vremenskih prilika, ni visokih temperatura, ukoliko se poštuju preporuke koje mogu da olakšaju savladavanje vrućine.

I direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada Srbije Vera Božić Trefalt apelovala je danas na poslodavce da preduzmu mere zaštite radnika koji rade na otvorenom, a koji su izloženi ekstremno visokim temperaturama. Ona je rekla da su poslodavci dužni da dosledno primenjuju mere zaštite koje podrazumevaju da se radnicima omogući veća količina vode, češći odmori i zaklon od sunca, uz bolju organizaciju rada. Podsetila je da je Vlada Srbije još 2007. dala preporuku da u slučaju ekstremno visoke temperature, iznad 36 stepeni Celzijusa, poslodavci moraju da preduzmu sve mere i ako je moguće dozvole prekidanje rada na otvorenom između 11 i 16 časova.

Hidrometeorološki zavod Srbije je saopštio da će sutra biti nešto manje vruće nego danas, a očekuju se lokalni pljuskovi s grmljavinom. Minimalna temperatura biće od 16 do 24, a najviša dnevna od 29 na severu, do 37 na jugu i istoku. Osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom će ujutru zahvatiti severozapadne krajeve, a tokom dana i ostale delove Srbije.

(M. B. / Agencije)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA