Počela obuka mladih lekara širom Srbije

 
  • 0

Ministarstvo zdravlja od 2009. sprovodi projekat "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou", čiji je cilj poboljšanje pristupačnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Mladi lekari kao podrška zdravstvenom radu u zajednici" počela je obuka 63 polaznika koji će se baviti preventivnim radom u 43 doma zdravlja u Srbiji.

- Projekat "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" (DILS), koji Ministarstvo zdravlja finansira iz kredita Svetske banke, treba da bude model budućih preventivnih aktivnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - rekla je Tanjugu konsultant za kvalitet u projektu dr Olivera Jovanović.

Ona je dodala da su najbolji kandidati odabrani uz pomoć Nacionalne službe zapošljavanja, da su svi na studijama imali prosek ocena preko devet i položen stručni ispit.

Posle obuke, njihov rad će obuhvatiti aktivnosti na sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i depresije, kao i na sprovođenju programa ranog otkrivanja raka debelog creva, grlića materice i raka dojke, rekla je dr Jovanović i podsetila da je Srbija 2009. usvojila nacionalni program skrininga za ove tri maligne bolesti, koji je Evropska unija podržala sredstvima iz pretpristupnih IPA fondova.

- Postoji velika potreba da se ojača javno-zdravstveni rad u lokalnoj zajednici i očekujem da će angažovanje mladih lekara značiti veliki doprinos u tim aktivnostima - izjavio je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojša Lalić, koji je u okviru projekta održao predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju dijabetesa.

- Sebe vidim, pre svega, kao promotera zdravih stilova života. Pokušaću da pacijentima prenesem poruku da je izbegavanje faktora rizika presudno za sprečavanje nastanka hroničnih nezaraznih bolesti - rekla je dr Svetlana Jovičić, angažovana na projektu za Dom zdravlja Kragujevac.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA