DA LI SU OPASNE PO ŽIVOT: Građani sve više tuže državu zbog antena za mobilnu telefoniju!

 
  • 11

Širom Srbije antene za mobilnu telefoniju niču svakodnevno. Čini se da nema kriterijuma, jer ih ima na supermarketima, kućama, u blizini vrtića i škola...

Žitelje beogradskog naselja Žarkovo nedavno je uznemirio antenski stub za mobilnu telefoniju koji je postavljen na privatnoj kući u gusto naseljenoj sredini i to samo na nekoliko metara visine. Vlasnik kuće na kojoj je postavljena jedna, a ubrzo još dve antene, priča se, dobio je novac da sredi fasadu, kuću i okućnicu, a nekoliko desetina okolnih vlasnika brine i strepi da li je ovaj uređaj opasan po zdravlje i da li dugoročno može da ostavi ozbiljnije posledice.

Mirnim protestom građani Žarkova pokazali su da se neće pomiriti sa činjenicom da se ovako grubo krše njihova prava: preduzete su i dodatne aktivnosti i angažovan je advokat koji bi trebalo da ovaj slučaj zastupa i na sudu.

Ovaj primer nije usamljen. Ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije antene za mobilnu telefoniju niču svakodnevno. Čini se da nema kriterijuma, jer ih ima na supermarketima, kućama, u blizini vrtića i škola...

Dr Branislav Vulević, naučni saradnik u JP Nuklearni objekti Srbije i rukovodilac Odeljenja zaštite od nejonuzujućih zračenja, kaže da istraživanja širom sveta ne daju jasan odgovor na pitanje zdravstvenih rizika usled izlaganja elektromagnetnim poljima radiofrekvencijskog opsega.

- Razvijene države, pod pritiskom zabrinutog stanovništva, i dalje finansiraju razne programe, od bioloških efekata do zakonskih propisa. Merenje predstavlja glavno sredstvo za proveru usaglašenosti stanja na terenju sa nacionalnim ili međunarodnim preporukama - objašnjava Vulević.

Vrednosti izmerenih nivoa elektromagnetnih polja RF opsega, u okolini stanica javne mobilne telefonije znatno su ispod referentnih nivoa. Međutim, razlikuju se od zemlje do zemlje one u SAD i zapadnoevropskim zemljama.

- Sa druge strane, granice izlaganja u Rusiji, u većini zemalja istočne Evrope su drastično niže, jer su zasnovane na medeicinskim podacima o zdravstvenom stanju radnika koji su bili izloženi zračenju na svojim radnim mestima. Kineska literatura, takođe, sadrži slične podatke. Dakle, radi se o dva različita pristupa problemu - ističe Vulević.

Kada se sve sabere, ispada da preciznih podataka o štetnosti nema, i da dok se ovo pitanje sistemski ne uredi, i dalje ćemo širom Srbije imati sve više antena mobilne telefonije.

(Telegraf.rs / Izvor. Potrošač)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlafa

    26. jul 2013 | 09:20

    Sigurno ima zracenja ali to niko nece da potvrdi

  • Mijusa

    26. jul 2013 | 09:26

    Ukinuti mobilnu telefoniju pod hitno. To je glavni uzrok mnogih bolesti, a posebno kancera. Ljudi su postali opsednuti mobilnim telefonima dok se drugi bogate na njihov racun. Nose po dva-tri a ne znaju kako zracenje utice na ljudski organizam. A priznajmo, bilo je mnogo lepse i mirnije bez ovog zla.

  • LastHope

    26. jul 2013 | 08:35

    Dok se ne postave neki standardi i dok se medicinski strucnjaci ne izjasne da li je i koliko je stetno,zabraniti dalje postavljanje antena! Posle je uvek kasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA