SIGURNO VAS ZANIMA: Kako uplatiti novac nekome u inostranstvu

 
  • 5

Za plaćanje aranžmana za letovanje u sopstvenoj režiji na raspolaganju su tri opcije: uplata u banci s računa na račun, slanje novca Vestern junionom, kao i plaćanje preko Pejpala

Kako mnogi organizuju letovanja u sopstvenoj režiji, a ponude nalaze na internetu, jedan od glavnih problema koji se može javiti jeste kako uplatiti novac nekome u inostranstvu.

U toj situaciji neophodni su banka ili neki servis za slanje novca. Tri su opcije – uplata u banci sa računa na račun, slanje novca Vestern junionom, kao i opcija plaćanja preko Pejpala. Međutim, većina onih koji nude privatni smeštaj nemaju nalog otvoren na Pejpalu.

Vestern junion je najbrža i najjednostavnija opcija slanja novca u inostranstvo – bez popunjavanja formulara novac se za samo nekoliko minuta šalje u željenu zemlju.

Dnevni limit za slanje novca je 200.000 dinara, a mesečni milion dinara po osobi. Novac se šalje isključivo u dinarima, a primalac preuzima novac u valuti dostupnoj u zemlji prijema. Proviziju uvek plaća samo pošiljalac.

Prilikom uplate novca preko Vestern juniona u Poštama Srbije treba pokazati važeću ličnu kartu i saopštiti državu, ime i prezime osobe kojoj se novac šalje. Istovremeno treba voditi računa da vam sračunaju tačnu dinarsku protivvrednost valute koju primalac treba da dobije.

Provizije za ovu uslugu zavise od iznosa novca, kao i od toga da li se šalje u BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru ili pak u sve ostale zemlje u kojima je ova usluga dostupna.

Ukoliko šaljete novac u Hrvatsku provizija se kreće od 660 dinara za iznose do 6.400 dinara, pa do 5.300 dinara za slanje iznosa od 200.000 dinara.

Ukoliko šaljete novac u Grčku za iznos od 8.300 dinara platićete proviziju od 800 dinara, dok ćete za iznos od 200.000 dinara platiti 8.400 dinara provizije.

Službenik pošte će dati kontrolni broj naloga kojim je novac poslat i to je sve što je potrebno javiti onome ko očekuje uplatu.

Ukoliko niste pristalica ovakvih ekspresnih usluga, novac se može poslati i preko banke. Procedura je zahtevnija i duže traje, ali je za nijansu jeftinija. Ono što je potrebno jeste otvoren račun u banci preko koje šaljete novac, kao i podaci o računu primaoca u inostranstvu.

Nalog za plaćanje se popunjava na osnovu instrukcije za plaćanje koju donosite sa sobom. Najbolja opcija je u stvari uraditi uplatu fizičkom licu po osnovu pomoći porodici ili prijatelju, jer većina drugih opcija zahteva dodatnu dokumentaciju poput, recimo, fakture kojom se dokazuje osnov uplate.

S obzirom da najčešće sami popunjavate podatke o primaocu novca, neophodno je imati jasno ispisane podatke poput SWIFT-a i IBAN-a (međunarodna oznaka šifre banke i međunarodna oznaka računa), jer jedno pogrešno slovo ili brojka mogu rezultirati time da uplata zaluta i ne stigne na pravi račun.

Transfer novca traje od jednog do pet radnih dana, što zavisi i od same banke, kao i od korenspodentske banke preko koje se šalje novac. Ukoliko se novac šalje preko korenspodentske sa kojom vaša banka ima saradnju, onda se novac može očekivati u roku od 48 sati. Potvrdu o prijemu novca najčešće možete dobiti mejlom.

Provizije za plaćanje po nostro doznakama naplaćuju se u skladu važećim tarifnicima banke. Ove provizije se obračunavaju po principu procenta u odnosu na iznos novca, odnosno najmanjim i najvećim novčanim iznosom.

U zavisnosti od banke, procentualni iznos ide i do jedan odsto, dok se minimalan iznos provizije kreće od 500 do 1.500 dinara, a maksimalni iznos ne prelazi 40.000 dinara.

Može se dogoditi da naknadno morate platiti i dodatni trošak inostrane banke, ali vam to službenici banke saopšte pri samom slanju novca. Kako razlike u provizijama nisu zanemarljive, najbolje je raspitati se kod vaše banke koliko bi koštala ovakva transakcija, a onda izabrati najjeftiniju.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA